Näin varaudut ulkoiluretkelle talven pakkasilla

2

Kaunis pakkassää ja hiihtolomat houkuttelevat ihmiset retkelle luontoon. Pakkasella eksyminen voi kuitenkin olla vaarallista. Miten ulkoiluretkelle kannattaa varautua, ja mitä kaikkea reppuun on fiksua pakata kaiken varalta ennen ulos astumista? Näillä käytännön ohjeilla pärjäät pitkälle päivän pakkasretkellä.

Kerro kaverille
Riippumatta siitä, lähdetkö retkelle yksin tai porukassa, kerro jollekin, minne olet menossa ja milloin olet suunnitellut palaavasi takaisin.
Pakkaa reppuun muutakin kuin eväät
Pakkaa reppuun mukaan tulitikut, tarkoitukseen sopiva kartta ja kompassi. Puukon tai monitoimityökalun, lämpimien varavaatteiden ja eväiden lisäksi myös pieni ensiapupakkaus on järkevää pitää mukana. Hyvä kikka on pakata matkaan muutamat kädenlämmittimet – niillä lämpenevät niin kylmettyneet kädet kuin akutkin.
Muista ladata puhelin – ja 112 Suomi -mobiilisovellus
Lataa puhelimen akku täyteen, sillä pakkasella akun varaus laskee nopeasti. Varavirtalähde tai vara-akku voivat olla hyvä idea. Sijoita puhelin ja akut aina mahdollisimman lämpimään paikkaan, jotta ne pysyvät käyttövalmiina tarpeen vaatiessa. Muista myös ladata älypuhelimeesi 112 Suomi -mobiilisovellus, joka on tarkoitettu hätänumeroon soittamiseen ja hätäpaikannukseen. Sovellus välittää hätäkeskukseen tarkat sijaintitiedot ja avun saapuminen nopeutuu, kun autettavan sijainti on tiedossa.
Kerrospukeutuminen kunniaan
Pukeudu sään edellyttämällä tavalla kerroksiin ja laita pipo päähän. Suosi alus- ja välikerroksessa materiaaleja, jotka siirtävät kosteutta eivätkä kastu helposti. Uloimman kuorikerroksen tarkoitus on puolestaan suojata alla olevia kerroksia kosteudelta. Pidemmillä retkillä voi mukaan pakata myös erilliset taukovaatteet.

 

Ohjeet antoi Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa), joka on 53 järjestön muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto, jota koordinoi Suomen Punainen Risti. Vapepan hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi ensihuollossa, antamaan henkistä tukea, muonituksessa ja evakuoinneissa. Vapepan hälytysryhmiä toimii ympäri maata.

2 KOMMENTIT

  1. Myös gps-laite ja joku paikannussovellus puhelimeen on hyvä. – Ja tietysti varavirtaa näihin. Älypuhelimessahan näkee lisäksi vaikka kansalaisen karttapaikan ainakin niin kauan kuin puhelimeessa on virtaa ja puhelin muuten toimii. Mutta on se karttakin ihan kiva jos vaikka puhelin putoaa hankeen tai akku loppuu.

    (Itse en ole kyllä näitä juuri tarvinnut kun liikun tutuissa ja pienissä metsissä. Mutta kun Someron keskustastakin riittää metsää Torrolle asti niin ihan kiva pysyä kartalla.)

  2. Ja lyhemmälläkin retkellä vara- ja vaihtovaatetta. Riippuen mihin tahtiin liikkuu, vaatetta pitää voida lisätä ja vähentää ja tarvittaessa vaihtaakin, jos pipo kastuu, hanskat kastuu tai paita hikoaa.

Kommenttien lisääminen on estetty.