Sukellus Karjalaan paperiteatterin keinoin

0
Timo Väntsi tuo teatteriesityksessään menneen ajan muistot ja mielikuvat Karjalasta silmien eteen.

Turkulaisen nukketeatteritaiteilijan Timo Väntsin sooloteos Kysymyksiä Karjalasta kiertää keväällä eri puolilla Suomea. Somerolla esitys nähdään tulevana sunnuntai-iltapäivänä 24.2. Kiiruun talossa.
Esityksessään Väntsi pohtii Karjalaa Suomelle kuuluneena historiallisena paikkana ja haaveiden kohteena. Millaista Karjalassa oli ennen sotia? Kuinka nopeasti sieltä piti lähteä? Miten karjalaiset asutettiin uudelleen? Miten Karjalan kysymyksestä on sanailtu aikojen kuluessa? Ikävä Karjalaan liukenee ajan kuluessa, mutta voiko kaiho periytyä?
Kysymyksiä Karjalasta on sukellus Suomen poliittiseen lähihistoriaan, mutta samalla tekijän omaan sukuhistoriaan, ihan tavallisen evakkoperheen vaiheisiin Kannaksen Karjalasta Varsinais-Suomeen.
– Esitys on kertomus ihmisistä maailman myllerrysten keskellä, mutta samalla se nostaa esiin Karjala-keskustelun polttavimmat, kiistellyimmät ja absurdeimmat käänteet, kertoo esityksen tekijä Timo Väntsi.
Intiimissä teatteritilassa nukketeatteritaiteilija tuo yleisön esiin paperisen teatterimaailman, jossa Karjala on edelleen silmien edessä melkein kuin ennen. Esitys on sekoitus nukketeatteria, notkeaa piirrosjälkeä, tarinankerrontaa ja stand upia.
Vaikean ja monisyisen aiheen ääressä itketään ja nauretaan. Vanhaa lausetta muunnellen: Karjalainen tragedia on hauskempi kuin hämäläinen komedia.
Esityksen päätteeksi esiintyjä ja yleisö istahtavat haastelemaan.
Kysymyksiä Karjalasta sai ensi-iltansa syyskuussa 2018 Teatteri Mundossa Turussa, ja se on sen jälkeen keikkaillut aktiivisesti teattereissa, kulttuuritapahtumissa, karjalaisten tilaisuuksissa ja yksityiskodeissa.
Timo Väntsi on kokenut nukketeatteriesiintyjä, joka on ollut mukana monissa tuotannoissa näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana tai nukenrakentajana.
Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa John-Eleanor (2011) ja Erittäin hyvä ystäväni Paroni von Münchhausen (2016).
Kysymyksiä Karjalasta -esityksen ohjausassistenttina toimi teatteri-ilmaisunohjaaja Tapio Väntsi. Musiikin ja äänimaailman luo muusikko Kari Mäkiranta.
Tuotannosta vastaavat Teatteri Mundo ja Nukketeatteri HOX Company.
Esityksen tekoa ovat tukeneet Taiteen Edistämiskeskus, TOP-Säätiö ja Turun Teatterisäätiö.

 

Lue lisää 26.2.2019 lehdestä