Suomen Akatemia palkitsi Somerolla asuvan Arri Priimägin akatemiapalkinnolla

0
Arri Priimägi Suomen Akatemian palkitsemis- tilaisuudessa. Kuva Studio Kari Likonen
Tällaisella laserlaitteistolla ohjataan pintoja.

Teksti Kirsi Seppälä

Suomen Akatemia palkitsi akatemiapalkinnolla Somerolla pitkään asuneen, Tampereen yliopiston kemian professori Arri Priimägin. Palkintoperusteena oli poikkeuksellinen tieteellinen rohkeus, luovuus ja ennakkoluulottomuus.
Priimägin tutkimusryhmä tutkii materiaaleja, joiden ominaisuuksia kuten väriä, kovuutta ja muotoa voidaan muokata valolla. Näiden materiaalien avulla voi esimerkiksi tehdä valo-ohjattavia pintoja, joiden avulla voi etäohjata solujen kasvua. Epiteelisoluja ohjaamalla voisi esimerkiksi nopeuttaa haavojen paranemista. Myös hermosolujen kasvuun voidaan vaikuttaa valolla ohjaamalla.

Katso video Arri Priimägin tutkimustyöstä tästä

 

Osta Meitin Somero -irtonumero tästä

Arri Priimägin tutkimusryhmä kävi Tallinnassa elokuussa 2017 virkistäytymässä hyvin sujuneen vuoden johdosta. Kuvassa ovat (vasemmalta) Jani Patrakka, Hao Zeng, Owies Wani (edessä kyykyssä), Tero-Petri Ruoko, Matti Virkki (edessä kyykyssä), Antti Siiskonen, Nikita Durandin (takana), Markus Lahikainen (takana, vain puoli päätä näkyvissä), Zafar Ahmed, Arri Priimägi, Nazanin Karimi, Alex Berdin, Chiara Fedele, Paola Vivo, Mikko Poutanen ja Jelle Stumpel.