Suunnitteilla kohtaamispaikka ikäihmisille ja yhdistysväelle

0
Kohtaamispaikaksi kaavaillaan Someron Vanhaintuen omistamaa huoneistoa Turuntien varressa. Se on kooltaan runsaat 200 neliömetriä ja siinä on sali, keittiö ja saunatilat.

Teksti Merja Ryhtä
Someron keskustasta on jo pitemmän aikaa etsitty huoneistoa, jossa eritoten ikäihmiset tapaavat, jossa on neuvontaa ja virkistystä ja jonne yhdistykset voivat kokoontua.
Someron vanhusneuvosto kokee kokoontumispaikan tärkeäksi. Vanhusneuvoston puheenjohtaja yhdessä Vanhaintuen kanssa on kehitellyt asiaa. Ne kaavailevat treffipaikaksi Vanhaintuen palvelutaloa Turuntien varressa. Siellä on taannoin ollut kaupungin päivätoimintaa. Runsaan 200 neliömetrin huoneistossa on noin 100 neliömetrin sali sekä keittiö ja saunaosasto.
– Kohtaamispaikkaan ikäihmiset voivat poiketa juomaan kupillisen kahvia, lukemaan lehtiä, keskustelemaan tai vain hetkeksi levähtämään. Lisäksi salissa voi järjestää senioreille neuvontaa ja aktiviteetteja, kuten karaokea, tietokilpailuja, luentoja ynnä muuta, kaavailee Someron vanhusneuvoston puheenjohtaja Pertti Tamminen.
Hän muistuttaa kohtaamispaikan olevan avoin muillekin kuin ikäihmisille. Siellä yhdistykset voivat järjestää kokouksiaan ja tapahtumiaan. Kaupungin vanhusneuvolallekin siellä on sijaa.
– Tällainen toiminta tuo kaupungille säästöjä, kun edesautetaan kotona asumista ja kaupunkilaisten virkeänä pysymistä. Tulevaisuudessa kolmannen sektorin rooli tulee entisestään korostumaan. Sotessa kuntien vastuulle jää kansalaisten hyvinvoinnin edistäminen, tuumaa Tamminen.
Suunnitelmissa on perustaa yhdistys koordinoimaan toimintaa. Yhdistyksen tavoitteena olisi tukea ikäihmisten kotona asumista ja yhteisöllisyyttä.
Vastaavanalaista palvelua on tarjolla esimerkiksi Forssassa. Siellä 27 jäsenyhdistystä seurakunnan ja kaupungin tukemana on perustanut kammarin. Sinne on palkattu käytännön hommiin työntekijöitä. Toiminta saa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta avustusta työntekijöiden palkkaukseen. Somerolla ehkä lähdettäisiin liikkeelle vapaaehtoistyöntekijöillä. Yhdistyksillä olisi tiloista vastuupäivänsä.
Vanhusneuvosto ja Vanhaintuki kutsuvat somerolaisyhdistyksiä suunnittelemaan toimintaa ja yhdistyksen perustamista. Kokous on maanantai-iltana 11.2. Vanhaintuen palvelutalossa Turuntie 14:ssä.
Jäseniksi odotetaan Somerolla toimivia, lähinnä eläkeläis-, hyvinvointi- ja terveysyhdistyksiä.