Vanhan ajan kukkijat loistossaan

0
Sisko Vianderin maatiaisamaryllikset ovat kukkineet koko loistossaan vasta muutaman kerran. Sipulit hän laittoi multiin jo useampi vuosi sitten.

Teksti Merja Ryhtä
Usea viherkasvi nököttää Sisko Vianderin olohuoneen ikkunan edessä kurottaen valoa kohti. Kaksi kukkii kauniin oranssisina. Ne ovat maatiaisamarylliksia, joita ennen vanhaan näki akkunoilla; nykyään harvemmin.
Kultelalainen Viander muistelee, että hän olisi nähnyt lomittajana ollessaan Aune Rotolla maatiaisamarylliksen eli pikkuritarinkukan.
Viander sai tuttavaltaan kolme pientä sipulia ja ohjeeksi pitää huolta niistä, ettei kasvi (Hippeastrum rutilum) vallan huku.
Sisko Viander laittoi sipulit ensin toisen kukkasen juurelle multiin kasvamaan. Siitä on liki kymmenen vuotta.
– Kesti kauan ennen kuin mitään tapahtui. Nyt ne ovat kukkineet muutamana vuonna, mutteivät vielä koskaan näin paljon kuin nyt.
Ne aloittavat kukkimisen tammikuussa. Kukoistus kestää yhtä kaunistusta kohti useamman viikon. Vasta rutikuivina kukkavanat napsitaan pois.
Kasvit ovat samassa paikassa kesät talvet. Viander sanoo kastelevansa niitä kun muistaa ja aina asetille. Kesällä ne saavat lannoitetta ja talvella pimeään aikaan merilevää.