Yhdistyksessä pidetään huolta yhdessä

0

Suomi on tuhansien yhdistysten maa. Tämän vuoden alussa Patentti- ja rekisterihallituksen rekisterissä oli 106 533 yhdistystä ja uskonnollista yhdyskuntaa. Suurin osa liittyy kulttuurialaan. Seuraavaksi eniten on urheiluun ja liikuntaan liittyviä yhdistyksiä.
Somerolla yhdistyksiä on runsaat 200. Ilman niitä paikkakunta olisi tylsempi ja toimimattomampi. Ne tuottavat virkeyttä, tietoa ja taitoa kansalaisille.
Yhdistyksissä huolehditaan yksin ja yhdessä yhteisistä asioista. Samanhenkisten kanssa on ilo paiskia töitä ja luoda sellaista, joka koetaan tärkeäksi.
Uusia yhdistyksiä rekisteröitiin viime vuonna melkein 2 200. Määrä on laskenut hieman joka vuosi useamman vuoden ajan. Vuoden 2017 alussa rekisteristä poistettiin liki 35 000 yhdistystä.
Moni yhdistys halajaa riveihinsä lisää aktiivitoimijoita. Syyskokouksiin ei uskalleta lähteä, ettei vain tulisi valituksi hallitukseen. Rivijäsenenä on helpompi nauttia toiminnasta kuin vastuunkantajana hihat heiluen.
Joissakin seuroissa on jäsenpulaa. Nuoria ei saada ikääntyvien tilalle.
Vapaa-aikaa jakaa moni muukin kuin yhdistyspöytä. Sosiaalinen media on vienyt yhteen kokoontumisen tarvetta.
Hyvin usein yhteisen edun ja toiminnan järjestämisen edelle menee yksittäisen ihmisen hyvinvointi ja hauskuus. Vallalla on entistä enemmän Minä itse -aate.
Naapurista voi jälleen huolehtia. Pidetään yhdessä huolta toisistamme. Yhdistykset ovat Suomen kansan voima.