Jarkko Putkonen otteli yleisen sarjan Suomen mestariksi

0
Kimmo Korpi-Seppälä valmensi veljekset Sauli (vas.) ja Jarkko Putkosen (oik.) SM-pronssi- ja -kultamitaleille.

Somero-lehti 6.3.2009

Teksti Sauli Kaipainen
Jarkko Putkonen otteli yhdessä 11. kilpailijan kanssa sarjassa 64 kiloa. Ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli Suomen nuorten mestari, Kemin Innon Henri Kekälinen, joka kukistui selvin pistein 13–6.
Semifinaalissa Jarkko Putkosta oli vastassa viime vuoden TUL:n mestari, Iisalmen Urheilu-Vesojen Sakari Lähderinne, joka joutui tunnustamaan voimalaisen paremmakseen myös 13–6. Finaaliottelussa Jarkko Putkonen otti selvän voiton Lahden Kalevaa edustavasta, viime vuoden SM-hopeamitalisti Roope Puumalaisesta numeroin 16–2.
– Siinä ei enää jäänyt jossitteluille sijaa. Sen verran mukavin numeroin voitto tuli. Mutta onhan kokemustakin tullut SM-kisoista vuodesta 2003 lähtien. Nyt se mestaruus tuli, tuumii Jarkko Putkonen voitostaan.
Putkonen toteaa, että tähänastiset mestaruusyritykset ovat kaatuneet lähinnä arpaonneen.
– Vuonna 2004 sain arvan kautta vastaani Mikko Malkamäen heti ekassa matsissa. Ne kisat jäivät siihen, vaikka olin rankattu kisojen kakkoseksi. Samoin kävi 2005 ja 2006 Jesse Palantoa, thai-nyrkkeilyn maailmanmestaria vastaan. Tänäkin vuonna moni piti Palantoa suosikkina, mutta hän hävisi silti 13–7 Sakari Lähderinteelle, joka oli kisan ennakkosuosikeista toinen.
Jarkko Putkosen paras saavutus tähän asti on 60-kiloisten sarjassa saavutettu SM-pronssi edellisvuodelta.
– Viime vuonnahan hävisin heti ekalla kierroksella Jussi Koivulalle, joka on kuusinkertaisen Suomenmestari. Mutta nyt se voitto tuli.

Veljekset miltei finaalissa
Suomenmestaruuden myötä Voiman saavutukset nyrkkeilyssä paranivat yhtä pykälää kirkkaammalla mitalilla. Jarkko Putkosen valmentaja Kimmo Korpi-Seppälä saavutti aikanaan hopeaa.
Jarkon velipoika Sauli Putkonen pudotti myös painonsa 64-kiloisiin. Hänelle tuli ensin selvä voitto Tampereen TN:n Teemu Jaakkolasta 17–4. Semifinaalissa Sauli Putkoselle tuli tasaisen ottelun jälkeen häviö Lahden Roope Puumalaiselle 7–3. Näin Sauli Putkoselle tuli SM-pronssia.
Yleisö sai myös jännätä mahdollista nyrkkeilyn historiaa, jossa finaalissa olisivat olleet veljekset vastakkain. Näin ei tällä kertaa käynyt. Jarkko Putkonen oli nopeampi ja vahvempi Roope Puumalaista vastaan, mutta myös kokeneempi. Jarkolla on takana yli 50 ottelua, Saulilla toistakymmentä.
Veljesten kohtaaminen olisi tehnyt finaalista varmasti erilaisen. Mukaan olisivat tulleet sekä tunneasiat, mutta myös toinen toisensa tarkka tunteminen.
Nico Saarimäelle hopeaa
Sarjassa 54 kiloa Nico Saarimäki esitti myönteisiä otteita voittamalla semifinaalissa Suomen nuorten mestarin, Tampereen TN:n Jarno Kettusen numeroin 12–9. Finaalissa Lahden Laakin kokenut David Agaian oli parempi 16–2.
Nico Saarimäelle hopeaa tuli ensi yrittämällä. SM-kisoihin vaaditaan viisi ottelua pohjalle, ja Nicolla oli juuri sen verran koossa. Nico Saarimäki voitti kuitenkin Jarno Kettusen, jolla otteluita on takana 50.
Voiman valmentaja Kimmo Korpi-Seppälä toteaa, että ottelumääriin tuijotetaan välillä liikaakin.
– Agaian kuuluu Lontoon olympialaisiin treenaavaan ryhmään. Mutta pienen treenaamisen jälkeen Nico pystyisi silti haastamaan Agaianin ihan tasaväkisesti otteluun, Korpi-Seppälä arvioi.
Suomenmestaruuskisojen seurojen välisessä kilpailussa Voima sijoittui kolmanneksi Lahden ja Mikkelin jälkeen. Taakse jäivät muun muassa Tampereen ja Helsingin seurat. Kisoissa oli mukana 64 osanottajaa, jotka kolmen päivän aikana kävivät kaikkiaan 54 ottelua.
Someron Voiman nyrkkeilijät saavuttivat seuran historian parhaimman tuloksen, kolme SM-mitalia, joka on kova saavutus. Kimmo Korpi-Seppälän valmennustyö on tuottanut tuloksia, ja sille Voimassa toivotaan myös jatkoa.

Harjoittelutilat olisivat tarpeen
Valmentaja Korpi-Seppälän ja myös muiden voimalaisten toiveissa on, että Somerollakin olisi vielä joskus kunnon harjoituspaikka lajille. Nyrkkeily on tuonut vuosien aikana menestystä paikkakunnalle.
– Harjoittelemme nykyisin kolme kertaa viikossa Kiiruun koululla. Paikka on ihan hyvä, mutta ongelmana on se, että kaikki treenaavat yhdessä: nuoret, yleisen sarjan kaverit ja myös harrastajat. Naisten kuntonyrkkeily on sentään eri vuorolla.
Paras vaihtoehto olisi, jos seuralla olisi käytettävissä omat nyrkkeilykehät. Sellainen on ollut viimeksi käytössä vanhalla työväentalolla.
– Nyt joudumme naruviritelmien avulla hahmottelemaan kehän paikan. Työväentalon kehä on vielä jäljellä, mutta sille ei ole paikkaa.
Korpi-Seppälä kehaisee nyrkkeilyn olevan halpa harrastus.
– Jäsenmaksumme ovat tosi alhaalla ja Somerolla kaikki seurat ovat hyvässä tilanteessa, sillä maksullisia tiloja ei tarvita. Hanskat löytyvät seuran puolesta, tarvitaan vain tossut ja verryttelyasu, niin alkuun pääsee jo, Korpi-Seppälä innostaa.

Voiman nyrkkeilijät ottivat kolme mitalia SM-kisoista Jarkko kultaa, Nico hopeaa ja Sauli pronssia.