Liikaa muovia

0

WWF:n raportti paljastaa vakavia ongelmia maailmanlaajuisessa tavassa tuottaa, käyttää ja hävittää muovia. Nykyinen järjestelmä suosii uuden muovin tuottamista, muttei velvoita ketään vastaamaan lisääntyvästä jätteestä.
Muovin tuottajat eivät ole taloudellisesti vastuussa siitä, mitä tuotteille tapahtuu käytön jälkeen, vaan jatko on täysin kuluttajien ja jätteenkäsittelyn harteilla. Uuden muovin ja kertakäyttöisten muovituotteiden valmistaminen on kannattavampaa kuin olemassa olevan materiaalin hyödyntäminen.
Raportin mukaan 2016 uutta muovia tuotettiin yhteensä 396 miljoonaa tonnia, mikä vastaa 53 kiloa muovia maapallon jokaista ihmistä kohden. Lähes puolet uudesta muovista menee kertakäyttöisiin tuotteisiin, kuten ruokapakkauksiin, muovipulloihin ja muovipusseihin.
Luonnossa muovia päätyy maaperään, pohjavesiin ja jopa hengittämäämme ilmaan. Jätteenkäsittely ei isossa osassa maailmaa pysty vastaamaan yhä kasvavaan muovimäärään. Somerolla siihen on kuitenkin mahdollisuus, joten kotitalouksien muovit kannattaa ja pitää laittaa kierrätykseen.