Monipuolisuus tuo mielekkyyttä Milla Paloniemen sarjakuviin

0
Eeva Alanen ja Milla Paloniemi kohtasivat iloisissa tunnelmissa. Kuva Eino Nurmisto

Somero-lehti 10.3.2009

Teksti Eino Nurmisto
Kiroileva siili-sarjakuvalla tunnetuksi tullut Milla Paloniemi ei pelkää leimautuvansa Kiroilevan siilin takia. Lukuisat muut projektit, kuten En vaan osaa -sarjakuvablogi ja kissasta ja koirasta kertova Tassutellen pitävät tuotannon Paloniemen mielestä niin laajana, että leimautumisen vaaraa ei ole.
– Kiroileva siili on yksi monista töistä. Erilaisilla töillä on erilainen yleisö, mikä onkin palkitsevaa. Töistäni löytyy monille jotakin kiinnostavaa, vaikka Kiroileva siili ei miellyttäisikään, Paloniemi pohtii.
Kiroilevan siilin yksinkertaisen juonen voisi kuvitella kuluvan nopeasti loppuun. Hahmoja lisäämällä sarjakuva on kuitenkin pysynyt viihdyttävänä. Myös stressitön tekotapa pitää siilit hallinnassani.
– Piirrän Kiroilevaa siiliä halutessa. Väkisin tekeminen näkyy heti lopputuloksessa, Paloniemi pohtii.
Kiroilevan siilin tekoa hän ei pidä kovinkaan vaikeana, usein riittää, että piirtää kaksi sarjan kuudesta hahmosta. Tarina hahmojen välille syntyy kuin itsestään. Muissa sarjakuvissa haastetta onkin enemmän, sillä luovuus ei toimi kaiken aikaa.
– Tarkasti rajattuja kuvitustöitä pystyisi tekemään ”aivottomana työnä”. Niitä on harvoin, yleensä vain sanotaan, että piirrä jotain siitä ja siitä aiheesta, Paloniemi kuvailee.
Kiroileva siili on saanut nauttia kansansuosiosta jo useamman vuoden. Hiljattain julkaistiin kolmas albumi siilin seikkailuista.
Työtarjouksia siilille satelee, sillä Kiroilevaa siiliä on haviteltu niin pääsiäismuniin kuin moottoripyöräkerhon maskotiksikin. Kaikkiin ehdotuksiin Milla Paloniemi ei ole suostunut, mutta pinsseissä ja t-paidoissa Paloniemi kokee Kiroilevan siilin hauskaksi jutuksi. Varsinkin nuorilla tytöillä Paloniemi kertoo näkevänsä siili-pinssejä silloin tällöin.
Paloniemestä ei itsestään omien sanojensa mukaan ole tullut kovin suurta julkkista ja juttelemaan tulevia faneja tapaa harvakseltaan. Sen sijaan Paloniemi itse hihkuu mielessään nähdessään ihmisillä Siili-merkkejä.
– Joskus tekee mieli mennä juttelemaan heille, Paloniemi nauraa.

Animaatio kiinnostaa
Erilaiset tekniikat tehdä sarjakuvaa kiinnostavat Milla Paloniemeä. Animaatio ja sarjakuvan yhdistäminen musiikkiin ovat viime aikoina kiehtoneet eniten.
– Sarjakuvista tullut palaute lisää entisestään intoa kokeilla ehkä typeriäkin juttuja, Paloniemi naurahtaa.
Animointia hän on jo pienimuotoisesti Kiroilevan siilin nettisivuilla kokeillutkin. Suuremmatkin kokeilut kiehtovat, mutta Milla Paloniemi osaa vetää kokeiluille rajansa.
– Mitään koko illan perhe-elokuvaa Kiroilevasta siilistä ei ole tulossa.
Kiroilevan siilin luominen ei kaikista hyvistä puolistaan huolimatta ole aina ruusuilla tanssimista.
– Tavallaan siilistä on välillä haittaakin. Huonon stressinsietokyvyn kanssa tulee painekausia, eikä työ ole aina mielekästä ja fiiliksen löytyminen on työn takana, Paloniemi listaa.
26-vuotias Milla Paloniemi ei osaa sanoa, ovatko sarjakuvat hänen loppuelämänsä ammatti.
– En ajattele itseäni ammattilaiseksi. Olen piirtänyt sarjakuvia aina, ja piirrän jatkossakin, Paloniemi miettii.
Minkäänlaista pakkoa Paloniemellä ei kuitenkaan ole.
– Muita juttuja voi aina tehdä, esimerkiksi animaatio kiinnostaa, hän toteaa.