Kastiketta kiitos!

0
Somero-lehti julkaisi 10 vuotta sitten melkoisen määrän kastikereseptejä.

Somero-lehti 17.3.2009

Teksti Lassi Tuominen
– Valurautapannussa jauhot ruskistuvat paremmin kuin teflonpannussa. Näin yksinkertaista se siis on, valisti viittätoista kastikekurssilaista erikoisneuvoja Pia Niemonen Varsinais-Suomen martoista.
– Ruskeakastike on kurssilaisille tuttua ja monen suosikki, varsinkin lapset pitävät jauhelihakastikkeesta. Jokaisella on oma tapansa ja monen äidillä ja anopilla on taito tehdä hyvä kastike, johtuen ehkä vanhan valurautapannun ominaisuuksista.
Kurssilla valmistettiin lisäksi vaaleita kastikkeita ja maustevoita sekä majoneesipohjaisia kylmiä kastikkeita ja salaattikastikkeita.
Jälkiruuaksi oli tarjolla esimerkiksi uuniomenoita lime-valkosuklaakastikkeella. Kurssin päätteeksi oli hyvä tilaisuus maistella tuliko kastikkeista reseptin makuisia.

 Vaalea peruskastike
(nestesuurus)
2,5 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
1 rkl voita tai margariinia
Sekoita jauhot tilkkaan kylmää maitoa ja sekoita niin, että suurus on sileää. Kiehauta loppu maito paksupohjaisessa kattilassa. Lisää suurus kuumaan nesteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen kypsyä miedolla lämmöllä 3–5 minuuttia.
Ota kattila liedeltä. Lisää joukkoon pieni nokare rasvaa. Anna rasvan sulaa ja sekoita hyvin. Mausta suolalla ja pippurilla.
Mätikastike: Valmista vaalea peruskastike. Mausta se suolan sijasta mädillä tai mätitahnalla. Ripottele joukkoon runsaasti hienonnettua tilliä ja persiljaa. Tarjoa keitetyn kalan, kalapullien tai keitettyjen munanpuolikkaiden kanssa.
Viherkastike: Valmista vaalea peruskastike. Mausta se persiljalla (3–4 rkl) sekä hienonnetulla tillillä ja ruohosipulilla (2 rkl). tarjoa keitetyn kalan, kasvisten ja munien kanssa.
Rapukastike: Valmista vaalea peruskastike, mutta korvaa osa maidosta kalaliemellä. Lisää joukkoon hienonnettua tilliä ja 15–20 kuorittua, tarvittaessa pariloitua katkarapua. Tarjoa keitetyn kalan, kalapyöryköiden, munanpuolikkaiden ja keitettyjen kasvisten kanssa.
Sinappikastike: Valmista vaalea peruskastike. Mausta se makeuttamattomalla sinapilla (noin 1 rkl) tai vesitilkkaan sekoitetulla sinappijauheella (noin 1 tl). Tarjoa keitetyn kalan, sianlihan, ryynimakkaroiden tai munien kanssa.

Vaalea peruskastike
(rasvasuuruus)
2 rkl margariinia tai voita
3 rkl vehnäjauhoja
4-5 dl maitoa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa. Ota kattila liedeltä. sekoita jauhot joukkoon. Lisää kaikki maito kerralla.
Siirrä kattila takaisin liedelle. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 3-5 minuuttia. Mausta kastike suolalla ja pippurilla.

Sipulikastike
Hienonna 1 sipuli ja kuullota se rasvassa läpikuultavaksi. Sekoita jauhot joukkoon. Valmista kuten vaalea peruskastike. Tarjoa paistetun kalan, sianlihan tai makkaran kansa.
Kinkku- tai savulihakastike:
Kuutioi 50-100 g savukinkkua tai muuta savulihaa. Paista lihaa hetki rasvassa. Sekoita jauhot joukkoon. Jatka valmistamista vaalean peruskastikkeen ohjeen mukaan. Tarjoa keitettyjen kasvisten ja pastan kanssa.
Sienikastike: Puhdista ja hienonna 3-4 dl tuoreita, metsäsieniä tai viljeltyjä sieniä tai noin 100 g säilykesieniä. Kääntele sieniä kattilassa sen verran aikaa, että niistä on haihtunut enin neste. Lisää rasva hetken kuluttua jauhot. Jatka valmistamista vaalean peruskastikkeen ohjeen mukaan. Osan maidosta voit korvata kanaliemellä. Tarjoa paistetun lihan tai kalan sekä keitettyjen kasvisten kanssa.

Bearninkastike
150-200 g voita tai margariinia
1 rkl hienonnettua sipulia
5 rouhittua valkopippuria
1 oksa persiljaa
2 rkl viinietikkaa
2 rkl vettä
3 keltuaista
(suolaa)
1 tl rakuunaa
Sulata rasva. Pane toiseen kattilaan sipuli, pippurit, persilja, viinietikka ja vesi. Keitä, kunnes neste on haihtunut puoleen. Siivilöi liemi.
Pane keltuaiset kattilaan ja lisää mausteliemi samalla vatkaten. Siirrä kattila vesihauteeseen. Vatkaa, kunnes seos sakenee. Lisää joukkoon sula rasva aluksi tipottain ja sitten ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti vatkaten. Kastike on valmista, kun se on sakeudeltaan kiisselimäistä, kuohkeaa ja kiiltävää. Mausta kastike murskatulla rakuunalla. Tarjoa grillatun tai paistetun (naudan)lihan kanssa.
n Hollanninkastike
150-200 g voita
tai margariinia
5 rouhittua valkopippuria
1 persiljanoksa
4 rkl valkoviiniä (tai vettä)
3 keltuaista
ripaus paprikajauhetta
sitruunamehua
(suolaa)
Valmista maustamiseen asti kastike kuten bearninkastike. Mausta kastike paprikalla, sitruunamehulla ja tarvittaessa suolalla.
Tarjoa keitetyn kalan tai esimerkiksi keitetyn parsan kanssa.
Musliinikastike: Lisää hollanninkastikkeeseen 1 dl vaahdotettua kermaa. Tarjoa keitetyn tai paistetun kalan ja keitettyjen kasvisten kanssa.
Choronakstike: Mausta bearninkastike 1 rkl:lla tomaattisosetta.

Anjovisvoi
8 anjovisfileetä
100 g voita
1 rkl silputtua persiljaa
¼ tl cayennepippuria
½ tl suolaa
Hiero anjovisfileet soseeksi. Notkista voi ja lisää kaikki ainekset joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Laita tarjoiluastiaan ja kylmään. Sopii paistetun kalan kanssa tarjottavaksi.

Kevennetty
tomaattipippurivoi
50 g voita
½ dl maitorahkaa
2 rkl hienonnettua aurinkokuivattua tomaattia
½ tl pippurisekoitusta
½ tl hienonnettua roseepippuria
½ dl persiljaa hienonnettua
Vatkaa notkea voi tasaiseksi esim. sähkövatkaimella. Älä vaahdota. Lisää maitorahka ja aurinkokuivatut tomaatit. Voit muotoilla maustevoit halutessasi leivinpaperin tai tuorekelmun kanssa tangoksi. Anna käärön kovettua pakastimessa. Tarjoa esim. grillatun lihan tai kalan kanssa tai leivän päällä.

Maustevoit grillatulle
kalalle ja kasviksille
Limettivoi
200 g voita
2-3 rkl limettimehua
½ dl persiljaa hienonnettuna
mustapippuria myllystä
Mätivoi
200 g voita
1 dl mätitahnaa
1 dl tilliä hienonnettuna
1 tl sitruunapippuria
Juustovoi
200 g voita
75 g sinihomejuustoa murustettuna
mustapippuria myllystä
½ dl tuoretta basilikaa hienonnettua
Mokkavoi
200 g voita
¾ dl vahvaa kahvijuomaa (2 mittaa/kuppi)
1 rkl rosepippuria
Sekoita mausteaineet pehmeään voihin. Repäise foliosta reilu pala. Lusikoi voi foliolle tangon muotoon. Kääri rullalle ja sulje päät tiukasti rullaten. Laita tanko pakastimeen 1-2 tunnuksi tai anna kovettua jääkaapissa useita tunteja. Leikkaa rulla napeiksi ja laita tarjolle esim. kesäkurpitsaviipaleiden päälle vadille tai kulhoon, joka on jääpalojen päällä. Tarjoa grillatun kalan, kasvisten tai lihan kanssa. Vinkki maustevoit sopivat myös ruoanvalmistukeen.

Remoulade
2 dl majoneesia
½ – 1 rkl hienonnettua kaprista
2 rkl hienonnettua maustekurkkua
1 rkl hienonnettua persiljaa
½ tl kirveliä
½ tl rakuunaa
2-3 rkl anjovisfileetä
Sekoita majoneesin joukkoon kaprikset, maustekurkku ja persilja. Hienonna kirveli ja rakuuna ja lisää majoneesiin. Anna kastikkeen maustua kylmässä hetki ennen tarjoilua.

Banaanicurrymajoneesi
1 kypsä banaani
1 dl majoneesia
4 rkl ranskankermaa
2 tl currya
ripaus cayennepippuria
tilkka sitruunamehua
Soseuta banaani sauvasekoittimella. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi. Laita majoneesi jääkaappiin maustumaan.

Balsamivinegretti
1 rkl dijonsinappia
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl sokeria
3 rkl balsamiviinietikkaa
1 ½ dl oliiviöljyä
Sekoita sinappi, suola, pippuri, sokeria ja etikka kulhossa. Lisää ohuena nauhana koko ajan sekoittaen, jatka sekoittamista, kunnes kastike sakenee sopivaksi. Monikäyttöinen kastike.

Tulinen tomaattikastike
1 sipuli
1 prk tomaattimurskaa
1 kasvisliemikuutio
1-3 chilipaprikaa
2-3 valkosipulikynttä
1 rkl basilikaa
Hienonna kuorittu sipuli ja kuullota tilkassa öljyä hetki. Kaada sekaan tomaattimurska, murenna kasvisliemikuutio joukkoon. Anna aineksien hautua hiljaa poreillen reilu kymmenen minuuttia, sekoita välillä.
Poista chilipaprikoista siemenet. Pilko paprikat pieniksi kuutioiksi, murskaa valkosipulinkynnet ja lisää ne basilikan kera kastikkeeseen. Keittele vielä viitisen minuuttia. Jäähdytä kastike ja nauti kylmänä kasvisten ja hyvän leivän kera. Kastike sopii hyvin myös maustettujen makkaroiden, esimerkiksi braatvurstin kanssa tarjottavaksi.