Nuoret haavailevat edelleen omistuskodista

0

Vuokra-asumisen suosio kasvaa, mutta silti enemmistö nuorista aikuisista asuisi tulevaisuudessa mieluiten omistuskodissa.
Enemmistö suomalaisnuorista, peräti 94 prosenttia, asuisi kymmenen vuoden päästä omistusasunnossa, jos saisi vapaasti valita. Halutuin asumismuoto olisi omakoti- tai rivitalo.
Omistusasumisen suosio nuorten keskuudessa on suuri Suomessa sekä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomalaisnuoret muuttavat pois lapsuudenkodistaan muita pohjoismaalaisia aiemmin. Tulokset ovat pohjoismaalaisten nuorten asumistoiveita kartoittaneesta kyselytutkimuksesta.
Tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisnuorista valmistautuu asumishaaveensa toteuttamiseen joko säästämällä rahaa tai tavoittelemalla hyväpalkkaista työtä. Ensiasunnon ostajille suunnattu asuntosäästöpalkkiojärjestelmä ASP onkin tällä vuosikymmenellä kasvattanut suosiotaan.
Kuntien maankäyttö- ja kaavoitusratkaisut ovat avainasemassa varmistettaessa, etteivät nuorten toiveisiin vastaavat asumisvaihtoehdot karkaa ulottumattomiin. Nuoret toivovat sujuvaa arkea hyvien liikenneyhteyksien, opiskelu- ja työpaikkojen sekä palveluiden äärellä.
Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tulee muistaa itsenäistyvien nuorten tarpeet. Asuntomarkkinoilla tulee olla tarjolla vaihtoehtoja, joita itsenäistä elämäänsä aloittavat nuoret arvostavat. Asumisen tehokas tukijärjestelmä on välttämätön, ja verottamista tulisi kehittää entistä kannustavammaksi.