Pysähdy ruoan äärelle

0

Liikunta, lepo, uni, sosiaaliset suhteet ja ravitsemus ovat hyvän elämän rakennuspalikoita.
Työelämä on kuormittavaa, ja sitä on tehty vapaa-ajastakin. Monet ovat kunnianhimoisia myös harrastusten ja vanhemmuuden suhteen.
Kun sosiaalisia suhteita hoidetaan pitkin päivää ja iltaa somessa, niin on pakko nipistää yöunista, eikä palautumiselle jää tilaa.
Riittämättömyyden tunne aiheuttaa stressiä. Stressi voi käynnistää haitallisen oravanpyörän, jolloin ravitsemus, liikunta ja uni kärsivät.
Tutkimusten mukaan pitkittynyt stressi vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan ja altistaa sydän- ja verisuonisairauksille. Ravinnon vaikutus aivojen hyvinvoinnille on suuri. Terveellinen ruokavalio pienentää useiden sairauksien riskiä.
Luo itsellesi säännöllinen ateriarytmi ja suunnittele ruokailut.
Pysähdy ruuan äärelle ja keskity syömiseen. Se auttaa tekemään järkeviä valintoja ja tunnistamaan nälkään ja kylläisyyteen liittyviä tuntemuksia.
Ruoki aivoja tasaisesti pitkin päivää, nauti pitkäkestoisesti verensokeriin vaikuttavia ruokia, kuten kuitupitoisia kasviksia ja täysjyväviljaa. Tukeva iltapala antaa aivoille energiaa palautumiselle yön aikana, jotta ne jaksavat unen aikana järjestellä päivän aikana opittuja asioita sekä puhdistautua kuona-aineista.