Salmonella-epidemiasai varpailleen

0
Ritva Kalliola tarkastaa munat valopöydällä.

Somero-lehti 20.3.2009

Teksti Salli Lehtinen

Eläinlääkärit ovat urakoineet salmonellanäytteitä kanaloiden ja sikaloiden rehu- ja ulostenäytteistä, joihin rehutehdas on toimittanut epäilyksen alaista rehua.
Tiloilla ollaan varpaillaan. Puhelimen ääni säikäyttää, josko laboratoriosta ilmoitetaan, että salmonellatartunta on osunut kohdalle.
Ulostenäytteistä on torstaihin mennessä löytynyt 12 salmonellatapausta. Torstaina ei tullut yhtään lisää. Sen sijaan kolmesta rehunäytteestä löytyi salmonellaa.

Salmonellaepidemian vaikutuksetvalkenevat vasta keväällä

Jukka Nikulan kanalaa hässäkkä ei koske. Paljon keskusteluja asiasta hänkin on käynyt. Alan piirit ovat pienet ja ihmiset tuntevat toisensa.
Kahdella kanatilalla paljastui salmonellatartunta helmikuussa. Sama Tennessee-tyyppinen salmonella löytyi sittemmin Rehuraisio Oy:n valmistamasta rehutiivisteestä. Saastunut tiiviste-erä on lähtöisin rehutehtaan yhdeltä tuotantolinjalta. Salmonellan arvellaan olevan peräisin ulkomailta tuodusta soijasta.
Jukka Nikula vertaa tiivistettä mehutiivisteeseen, josta vettä lisäämällä saadaan mehua. Tiivisteruokinnan valinneet tilat lisäävät tiivisteeseen viljaa.
Rehutehdas on antanut Eviralle listat tiloista, joille on toimitettu 12.12.2008–3.9.2009 valmistettua, osittain salmonellan saastuttamaa tiivistettä. Eläinlääkärit ottavat rehu- ja ulostenäytteet viranomaisten luetteloiden perusteella.
Näytteiden keruu on vasta alussa ja vie aikaa, koska epäilyksen alaisia kanaloita on noin 250 ja sikatiloja yli 500. Vaikka tilalle olisi ostettu vain säkki epäilyksen alaista tiivistettä, näytteet otetaan.
Rehu- ja ulostenäytteiden analysointi kestää viikon. Kevät on pitkällä ennen kuin nähdään, kuinka laajasta epidemiasta on munantuotannossa kyse, paljonko eläimiä joudutaan lopettamaan ja tuotantotiloja puhdistamaan, ja mitä vaikutuksia katkoksilla on munantuotantoon.
Oma lukunsa ovat korvaukset. Jukka Nikula päättelee, että niistä väännetään pitkään kättä. MTK on jo ilmoittanut, että tilojen korvausvaatimukset tulevat nousemaan miljooniin.
Jos tiiviste todetaan epidemian lähteeksi, rehutehdas on pääsääntöisesti vastuussa. Tiloilla on myös salmonellavakuutukset pakkaamoiden kautta. Omaan vakuutukseensa tuottaja on saattanut sisältää keskeytysturvan.
Somerolla 300 000 kanaa
Viime vuonna Someron maaseututoimiston kautta tukia haki 43 kanatilaa, joilla oli 306 000 kanaa. Keskimääräinen kanamäärä oli 7 100. Muutama pienempi kanatila on luopunut viime vuoden haun jälkeen. Nykyisellään tuottajia on nelisenkymmentä.
Sikatiloja oli viime vuonna 64, joista muutama on lopettanut. Lihasiat, emakot ja porsaat mukaan lukien somerolaistiloilla röhki 41 500 sikaa.

Somerolta lähtenyt parikymmentä näytettä

Eläinlääkärin sijaisuuden muutama viikko sitten aloittanut Päivi Paakki päätyi heti alkajaisiksi keskelle salmonellarumbaa. Hän on kerännyt näytteet tiloilta läänineläinlääkärin listan perusteella.
– Aloitin viime viikolla. Olen ottanut näytteitä kanaloista ja muutamasta sikalasta, näytteenottourakkansa torstaina päättänyt eläinlääkäri sanoo.
Osa tiloista on ehtinyt saada vastauksen laboratoriosta, osa ei. Rehu- ja ulostenäytteiden analysointi vie muutaman päivän. Jos bakteeriviljelmässä näkyy kasvua, tehdään varmistus, johon menee pari päivää lisää.
– Tiloilla ollaan hirveän huolissaan, eikä ihme.
Kanaloiden ja broilertilojen salmonellatilannetta seurataan normaalistikin jatkuvasti. Näytteitä otetaan säännöllisin väliajoin.

Arto Jokiniemi siirtää munakennoja syöttölinjalle.