Somerolaisuusastetta voi kohottaa rakentamisessa

0
Kun omakotitalon työmaalle tekee ensin ulkorakennuksen, saa katon alla sijaitsevan tarpeellisen työtilan. Ulkoverhoilun paneeleita maalaa Matti Helenius.

Somero-lehti 13.3.2009

Teksti Sauli Kaipainen
Ensimmäinen vaihe, tontin hankinta, päätyy somerolaisuuden voittoon. Täältä ei ole saatavilla muita kuin somerolaisia tontteja. Myös rakentamiseen tarvittavat luvat ovat hyvin täkäläisiä tuotteita, täältä anottavia ja täällä myönnettyjä.
Rakennus-, sisustus- ja puutarhasuunnittelua, kirvesmiehiä, timpureita, puuseppiä, muurareita, sähkö- ja putkimiehiä ynnä muita tekijöitä löytyy paikkakunnalta omasta takaa, mutta täällä valmistettujen rakennustarvikkeiden hankinnalle on hieman vähemmän vaihtoehtoja. Paikkakunnan rakennustarvikeliikkeistä saa toki tarvitsemansa, tuotteet ovat täältä ostettavissa, mutta niiden valmistus on suurimmaksi osaksi muualla.

Yksilöllisyys on valttia
Omakotitalon perustukset ja kivijalka on helppo toteuttaa somerolaisina, siitä pitävät huolen täkäläinen harkkoteollisuus ja sementtivalimot. Samat tahot valmistavat monipuolisia ratkaisuja pihan ja kulkukäytävienkin toteutukseen. Harkoista voi tehdä talolle myös seinät.
Jätevesijärjestelmät, kaivot ja puhdistamot ovat perustusten kanssa maan alle laitettavia rakennuksen osia, mutta saatavissa täältä, kuten myös hiekat ja murskeet.
Rakennuksen puutavaran hankinnalle on monia vaihtoehtoja. On yksityisiä myyjiä, sahoja ja höyläämöitä sekä puutavaraa rahtina Somerolla tekeviä tahoja. Tarjolla on yleisimpiä vakiokokoja, malleja ja -mittoja, ja valikoimia täydentävät mittatilaustyönä tehtävät ratkaisut.
Rakentamisen perustarvikkeet tuntuvat löytyvän mukavasti. Puuttumaan jää sementtiä, nauloja, eristeitä ja monia erikoistuotteita. Toisaalta esimerkiksi lukuisat somerolaiset metallialan yritykset pystyvät valmistamaan tilauksesta yksilöllisiä tuotteita myös rakentamiseen, vaikka niillä ei olisikaan rakennustarvikkeiden sarjavalmistusta.
Yksilöllisten tuotteiden valmistusta voidaan pitää paikallisten tekijöiden valttikorttina. Siihen etulyöntiin on isojen, muualla toimivien yritysten vaikea vastata.

Sisustamiseen ja viimeistelyyn asti
Vesikattoa varten somerolaista valmistusta on tarjolla laajalti. Saatavilla on kattoristikkoja ja erilaisia peltikatteita. Myös läpiviennit, räystäät, pellitykset ja listat voi toteuttaa somerolaisten peltisepänliikkeiden kautta.
Rungon, seinien ja vesikaton pystytyksen jälkeen ovat vuorossa monet yksityiskohdat ja sisustus.
Ulko-ovet, ikkunat ja sisäovet saa somerolaisina. Samoin portaat ja kaiteet. Rakennuslevyjen valmistus on muualla, mutta sisäpintoihin voi laittaa somerolaista paneelia ja lattiaponttia. Ikkunoiden varustusta voi täydentää somerolaisilla kaihtimilla ja markiiseilla.
Omakotitalon kiinteää kalustusta varten löytyy Somerolla valmistettuja keittiön, wc:n ja kylpytilojen kaappeja sekä muihinkin huoneisiin komeroita ja erilaisia liuku-, palje- ja taiteovia.
Omakotitalon somerolaisuusprosenttia on vaikea arvioida, mutta korkealle se on nostettavissa. Kaikkien mahdollisuuksien kartoittaminen on sekin iso, mutta Somerolla tehtävä työ.