Talonmies on nyt kännykän päässä

0
Somerolla toimii kolme kiinteistönhoitoyritystä. Kimmo Talikka sanoo, että hänen yrityksellään on sopivasti töitä työntekijämäärään nähden.

Somero-lehti 13.3.2009

Teksti Salli Lehtinen

Talonmiehet, jotka olivat aina paikalla, ovat harvinaisuuksia. Taloyhtiöiden asukkaat kaipaavat heitä. Mihin talonmiehet ovat hävinneet?
– Kai se raha ratkaisee. Jos haluaa kokopäiväisen talonmiehen, yhtiövastike nousisi aika paljon, miettii Kimmo Talikka.
Hän teki sivutoimisen talonmiehen töitä Myllypellon taloissa maanviljelyn ohessa vuonna 1979. Kymmenen vuotta hän on hoitanut kiinteistöjä ulkoistettuna talonmiehenä.
– Kaikissa taloyhtiöissä oli talonmiehen asunto ja sivutoiminen talonmies 1970-luvun lopussa. Työsuhdeasuntona ollut kaksio vastasi suurta osaa palkastani.
Meni 20 vuotta. Kimmo Talikka perusti vaimonsa Erjan kanssa Kiinteistönhoito Talikka Ky:n. Yrityksen hoidossa on nyt useita kerrostaloja ja muutama rivitalo.
– Talonmiehen työ on aika pitkälti samaa kuin ennenkin. Erona on, että talonmies ei ole paikalla, vaan kännykän päässä.
Porraskäytäviä siivotaan, saunoja pestään, vuotavia hanoja korjataan, lunta luodaan, nurmikoita leikataan ja avaimensa hukanneille käydään avaamassa ovia. Kaukolämmön sijasta ennen oli oma öljylämmitys.
Yritys tarvitsee neljän ihmisen työpanoksen ympäri vuoden. Omistajapariskunnan lisäksi töissä on kaksi siivoojaa. Tiukan paikan tullen pyydetään avuksi omia poikia ja kesällä työllistetään koululaisia.
Taloyhtiö ja yrittäjä sopivat perustöistä. Lisätöistä laskutetaan erikseen.
Kimmo Talikka on päivystäjä, jolle yhteydenotot tulevat päivin ja öin. Kiinteistönhoitajilla on oma hälytysjärjestelmä, joka herättää tarvittaessa lumitöihin. Hiekoitus vaatii myös nopeaa toimintaa. Ambulanssille ja poliisille pitää mennä avaamaan ovi, jos asukas ei siihen pysty.
– Kyllä tässä on koko ajan kiinni. Jos jonnekin kauemmas lähtee, joku täytyy pyytää tilalle.
Alan koneellistuminen on suuri muutos. Nyt yksi työntekijä pystyy tekemään isomman työmäärän kuin kollegansa 30 vuotta sitten käsipelillä. Ilman käsityötä ei nytkään selvitä.
Kiinteistöyhtiön varastosta löytyy päältä ajettavia ruohonleikkureita, pikkuleikkuri, trimmereitä, leikkuri lehtien keruuseen, traktori lumiauran perään tai harjan kanssa pihojen harjaukseen, pienempi runko-ohjattava kuormaaja, peräkärryt, mutta myös liuta katuharjoja.
Talkoita ei taloyhtiöissä enää juurikaan näe. Kerrostalojen asukkaat ovat enimmäkseen vanhempaa naisväkeä.