Törmä-Ärrälän navetta koki muodonmuutoksen

0
Anu Törmä ja Ilkka Ärrälä haluavat käyttää mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja rakentamisessa. Siksi tilassa on käytetty paljon puuta ja alapohjan eristeeksi lisättiin vanhan purun joukkoon selluvillaa. Kierrättäminenkin kuuluu pariskunnan ideologiaan, ja niinpä keittiö on siirretty työtilaan toisesta paikasta. Runkopalkit on ostettu naapurista.

Somero-lehti 13.3.2009

– Minimalistisen sisustus korostaa modernia tilaa, joka taas on iso kontrasti 50-luvun navetan ulkonäölle, Anu Törmä kertoo.

Teksti Kirsi Seppälä
Anu Törmän ja Ilkka Ärrälän pihapiirin reunalla on vanha punamullattu navetta keltaisine ovineen. Navetan kokema muodonmuutos ei näy pihan puolelle lainkaan. Vain päädyssä on isot ikkunat, jotka kertovat tehdyistä muutoksista.
Lähtökohtana onnistuneelle muodonmuutokselle on ollut karjalaisen asutustilan navetta, joka vuosien vierimisestä huolimatta on edelleenkin ryhdikäs ja kunnossa. Ilkka Ärrälä antaakin täyden tunnustuksen paikan rakentaneille Milja ja Viljo Iivoselle hyvin tehdystä työstä.

Tilaa moneen käyttöön
Vanha navetta on varsinainen monitoimitila. Yhdessä osassa asustavat pariskunnan ankat, kanat, kanit ja vuohi. Yhdestä ovesta kuljetaan uuteen saunaan, joka on rakennettu entiseen maitohuoneeseen.
Saunan piippu kulkee yläkerran työtilan läpi ja lämmittää sitä samalla. Päälämmönlähde on rypsin siemenillä toimiva stokeripoltin.
Eläinten tilan läpi kuljetaan tekniseen tilaan, jossa on muun muassa yläkerran vessan kompostoiva säiliö. Neliosaisella säiliöllä on kokoa 1 500 litraa. Kun yksi säiliön osista on täynnä, tilalle pyöräytetään uusi. Kun täysi säiliön osa on kompostoitunut, säiliössä olevasta luukusta lapioidaan multa pois. Mullan Anu Törmä ja Ilkka Ärrälä käyttävät ympäri vuoden lämpimässä kasvihuoneessa, jossa he kasvattavat omat tuorevihanneksensa. Tehdyt ratkaisut kertovatkin siitä, että pariskunta haluaa elää mahdollisimman omavaraisesti.


Työtilat pihapiirissä

Yläkerran työtilaan kuljetaan kasvihuoneen perällä olevia jyrkkiä rappusia. Avarassa toimistossa on 110 neliötä. Tilan tuntua tuovat päätyseinän isot ikkunat ja se, että tila on harjakorkeuteen asti avointa. Ideointi lähtikin siitä, että ikkunoita on paljon, mutta ne sijoitetaan suuntaan, jossa ei ole asutusta. Ulospäin rakennuksen piti näyttää edelleenkin vanhalta navetalta.
Materiaalien valinnassa molemmat ovat tarkkoja. Vain luonnonmukaiset ja ekologiset sekä kierrätetyt materiaalit käyvät. Sen vuoksi tilassa on paljon puuta: seinät ovat koivuvaneria ja lattialaudat on sahattu kuusitukeista.


Pihan poikki työpaikalle
Pariskunta ideoi muutokset yhdessä. Valmiiksi suunnitelmat piirsi arkkitehti Kimmo Lehtola. Suuret linjat ovat Ärrälän käsialaa ja yksityiskohdat Törmän. Tilan luonteessa on myös paljon timpurina olleen Lassi Tuomisen kädenjälkeä, joka on sovittanut uuden rakentamisen vanhaan rakennukseen.
Maalle muuttaessa Anu Törmän toiveena oli, että työmatkan pituus on vähintään pihan poikki kävely. Toive on nyt toteutunut, kun vuonna 2007 alkanut navetan muutosprojekti valmistui tänä talvena. Samalla Törmä-Ärrälä lakkautti Säästöpankin yläkerrassa kahden vuoden ajan olleen toimipisteensä. Yrityksellä on Pitkäjärven kotitoimiston lisäksi valokuvausstudio Helsingissä, jonka Ärrälä jakaa viiden muun valokuvaajan kanssa. Viikoittain käyntejä Helsinkiin tulee yhdestä viiteen.
Rakentaminen ei pääty kuitenkaan tähän, sillä seuraavaksi pariskunta aikoo remontoida asuintalonsa.

Työtilan sävyt ovat vaaleita. Seinät ovat koivuvaneria. Ilkka Ärrälä ideoi vanerilevyjen liittymäkohdan peitoksi puolipyöreät listat. – Minimalistinen sisustus korostaa modernia tilaa, joka taas on iso kontrasti 1950-luvun navetan ulkonäölle, Anu Törmä kertoo.
Kaadoin itse kuuset, joista lattia tehtiin, Ilkka Ärrälä kertoo. Lattian erikoisuus on, että tukit on käytetty kokonaan ja lattialankuista tuli siten kiilamaisia.
Lue myös:  2005: Elokuvasävelmien huumassa

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here