Malttia roskien polttoon

0

Kevätsiivouksessa voi herätä halu tarpeettoman hävittämiseen polttamalla. Toimita sen sijaan mieluummin kiinteistön jätteet asianmukaiseen keräyspisteeseen. Haravointijätteen voi kompostoida ja hyödyntää myöhemmin multana.
Pellot ja ruohikot ovat erityisen herkkiä maastopaloille kuivuutensa vuoksi. Suuria yksittäisiä syttymisen aiheuttajia ovat nuotiot, grillit ja avotuli. Vuonna 2018 noin 11 prosenttia Varsinais-Suomen maastopaloista sai alkunsa roskien ja puutarhanrisujen polttamisesta.
Parhaat maastopalon ennaltaehkäisykeinot ovat maltti, sammutusvesiämpäri tulen lähettyvillä, oikeanlaisen nuotiopaikan valinta ja tulen valvominen.
Ympäristöstä ja luonnosta huolehtimalla huolehdit samalla myös ihmisten turvallisuudesta.
Seuraa ruohikko- ja metsäpalovaroituksia. Varoituksen voimassa ollessa ei avotulta saa sytyttää. Huomioi sääolosuhteet tulta käsitellessäsi. Vaikka maa on vielä kosteaa, pinnalla oleva kuiva heinikko syttyy helposti ja levittää paloa nopeasti tuulisella säällä.
Älä jätä tulta koskaan vartioimatta. Polton jälkeen hiilloksen sammuminen on syytä varmistaa vedellä, sillä nuotion pohja voi jäädä kytemään useiksi päiviksi.