Markuksen evankeliumi Someron kirkossa

0
Tornion Kaupunginteatterin johtaja Pauli Mahlamäki tulkitsee evankeliumin kymmenet historialliset henkilöt. Esityksen on ohjannut Suomen Kirkon Sisälähetysseuran Opiston opiskelijaryhmä, sekä joukko kirkon asiantuntijoita.

Tornion Kaupunginteatteri vierailee Somerolla ensi sunnuntaina 14.4. Teatteri esittää Someron kirkossa esityksensä Markuksen evankeliumi.
Markuksen evankeliumin esittäminen kirkkodraamana ja sooloteatterina alkoi Tanskasta noin 15 vuotta sitten ja levisi nopeasti kaikkialle Eurooppaan. Suomessa aiheeseen tarttui ensimmäiseksi Tampereen Teatterin Paavo Liski ja Kari Hakala 1995. Perinnettä on näihin päiviin jatkanut Tornion Kaupunginteatteri, jonka esitys on saanut kiitosta siitä, että se on tehty esitettäväksi juuri kirkossa.
Tekotapakin on ollut poikkeuksellinen. Sen ohjauksesta on vastannut Kirkon Nuorisotyön ohjaajiksi valmistunut opiskelijaryhmä. Lisäksi asiantuntijoina on käytetty laajasti kirkon työntekijöitä.
Tornion Kaupunginteatteri on tiettävästi maailman pohjoisin ammattiteatteri ja samalla maamme toiseksi pienin teatteri. Se toimii kiertueteatterina Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja koko Pohjois-Kalotin alueella.
Torniolaisen version näyttelijänä toimii teatterin näyttelijä Pauli Mahlamäki, jonka esitys on vieraillut eri puolilla Suomea jo yli 400 kertaa. Neljätoista vuotta sitten teatteri asetti tavoitteeksi, että esitys saavuttaisi kaikki Suomen kirkot ja seurakunnat. Hyvin pitkälle tavoite on toteutunut.
Markuksen evankeliumi on lyhin uuden testamentin neljästä evankeliumikirjasta. Se sisältää kuitenkin eniten toimintaa ja tapahtumia.
Heti julkisen esiintymisensä alussa Jeesus teki suuria ihmetekoja, jotka hämmästyttivät kansanjoukkoja. Markus haluaa osoittaa, että ihmeteot tapahtuivat jumalan voimasta. Ajan uskonnolliset johtajat eivät kuitenkaan hyväksyneet Jeesuksen tekoja ja opetuksia. Tämä johti välikohtauksiin, jotka saivat heidät lopullisesti suunnittelemaan hänen surmaamistaan.
Ensimmäinen ihminen, joka ymmärsi tämän, oli roomalainen sotilas. Nähdessään Jeesuksen kuolevan ristillä hän sanoi: ”Tämä mies oli todella Jumalan poika.”
Markuksen evankeliumia pidetään evankeliumeista vanhimpana. Markus tahtoo rohkaista ihmisiä uskomaan Jeesuksen voimaan, joka pelastaa heidät. Hän tahtoo myös muistuttaa, että uusi elämä Jeesuksen seurajana ei ole helppoa, vaan täytyy olla valmis kärsimään Jeesuksen tavoin.

n Markuksen evankeliumi -esitys Someron kirkossa palmusunnuntaina 14.4.