Nuoret innostuivat hakemaan kesätöitä kaupungilta

0

Somero-lehti 17.4.2009

Teksti Kirsi Seppälä
– Kesätyönhakijoita on ollut vuosittain 90 pintaan. Esimerkiksi vuonna 2007 hakijoita oli 86 ja vuonna 2006 heitä oli 88, kaupungin kamreeri Aino Arola vertailee.
Vaikka kesätyönhakijoiden määrä kasvoi tänä keväänä muutamaan viime vuoteen verrattuna runsaasti, kyse ei kuitenkaan ole hakemusten huippuvuodesta. Arola muistelee, että takavuosina hakijoita on ollut jopa 150.
Kesätyöhakemukseen on voinut laittaa ensisijaisen ja toissijaisen työtoiveen. Nuorista 44 toivoi pääsevänsä ensisijaisesti puistotyöhön; 34 laittoi ensisijaiseksi toiveekseen työn päiväkodissa.
– Hakijoista palkataan 41. Osa tulee töihin kolmeksi, osa neljäksi ja osa viideksi viikoksi, Arola kertoo.
Kaupunginjohtaja Leo Haltsonen arvelee, että kaupunki kiinnostaa nuoria työnantajana sekä vetovoimansa että taloustilanteen vuoksi.
– Sana on kiirinyt, että kaupungin palveluksessa on hyvä työskennellä. Kesätöitä räätälöidään toiveiden mukaan. Kesätyöntekijä voi vaikuttaa työssäoloaikaansa ja siihen, mitä tekee, Haltsonen kertoo.
Lamakin vaikuttaa hakijoiden määrän kasvuun. Haltsonen arvioi, etteivät yritykset palkkaa kesätyöntekijöitä yhtä herkästi kuin aiemmin.
– Työttömyys on kasvanut, ja Someron työttömyysprosentti on nyt 8,1. Viime syksynä se oli 5,6 prosenttia. Toisaalta kausityöttömyys nostaa talvisin työttömyyden aina yli kuuteen prosenttiin. Somerolla tämän hetken työttömyystilanne ei vielä paljoa näy, eikä meidän tarvitse tehdä paniikkiratkaisuja. Seuraamme vain entistä tarkemmin tilannetta, Haltsonen sanoo.
Tukea yrityksille
Kaupunki tukee somerolaisnuorten kesätöitä myös maksamalla tukea yrityksille, jotka palkkaavat nuoria. Kaupunki maksaa yritykselle 200 euroa tukea kustakin työllistettävästä nuoresta. Yritys voi hakea tukea yhden tai kahden 15-24 -vuotiaan somerolaiskoululaisen tai opiskelijan kesätyöhön palkkaamiseen.
Nuorten palkkaamiseen tukea haki tänä vuonna määräajassa 21 yritystä. Niistä 17 haki tukea kahden nuoren palkkaamiseen ja neljä yhden. Moni kesätyöpaikkatukea hakenut on yksityisyritys. Arola kertoo, että kaikki määräaikaan tukea hakeneet myös saavat sitä.