Somerolta lähtee maailmalle tuhansia kodintekstiilejä ja laukkuja

0

Somero-lehti 9.4.2009

Tekstit Sari Merilä

Inga Kalin

Johanna Gullichsen on tekstiilisuunnittelija, jonka sukujuuret ulottuvat syvälle Someron multiin. Hänen kankaistaan tehdään niin kodintekstiilejä, laukkuja kuin vaatteitakin, jotka matkaavat myyntiin eri puolille maailmaa.
Kaikki kodintekstiilit ja laukut ommellaan Somerolla Inga Kalinin vetämän trion voimin.
Gullichsenin kankaisiin on ihastunut myös Kirsti Salo, joka on kymmenen vuoden aikana sisustanut niillä hänen ja miehensä Mauri Salon kodin jotakuinkin huone huoneelta.

Kirsti Salon koti on sisustettu Johanna Gullichsenin kankailla:

Suosin aina kotimaista, ja kaikkein mieluiten somerolaista


– Näin kymmenisen vuotta sitten ystäväni Inga Kalinin luona Johanna Gullichsenin tekstiilejä ja ihastuin niihin heti, kertoo Kirsti Salo.
Ruokailuhuone sai hennon vihreän ja pellavansävyiset verhot sekä pöytäliinan, jotka tänäkin päivänä somistavat tilaa.
Nyt JG-merkillä varustettuja tekstiilejä löytyy joka huoneesta. Uusimmat keittiöstä, jonka tuolinpehmusteet, kaitaliina ja verhot kotiutuivat sinne vasta vajaa kuukausi sitten.
– Olen keskittynyt pelkästään Johanna Gullichsenin tekstiileihin, koska ne ovat ajattomia, laadukkaita, kestäviä ja kotimaisia. Uskon, että näistä tekstiileistä on vielä iloa pojantyttärellenikin, joka arvostaa esteettisesti kauniita asioita.
– Haluan aina suosia hankinnoissani kotimaista, ja jos mahdollista, niin vielä somerolaista, hän painottaa.
Valmiina juhlaan
Kaunis koti on nyt koristeltu juhlaan. Kukat, pajunkissat ja niin aidot kuin suklaisetkin munat toivottavat pääsiäisen tervetulleeksi.
Kirsti Salo istuu olohuoneen sohvalla keltaisten tyynyjen keskellä. Huoneessa on taidokkaasti yhdistetty kunnostettuja ja uudelleen verhoiltuja antiikkihuonekaluja sekä moderneja, graafisia tekstiilejä. Valokuvat kertovat perheestä ja ajan kulusta. Oma poika pienenä ja jo aikuisena miehenä. Neljä lapsenlasta, joista vanhin on tuoreimmissa kuvissa ja aikuinen nainen. Kodikkuutta tilaan tuovat kuvien lisäksi myös emännän omat käsityöt.
Olohuoneesta pääsee eteisaulaan, jota somistavat somerolaisen Orvokki Leinon suunnittelemat ja kutomat kuultokudokset. Kengät saa kiskaistuksi jalkoihin Johanna Gullichsenin tyynyistä kootun rahin päällä istuen.
Eteisestä näkyy siniseen huoneeseen ja vierashuoneeseen, jossa sininen yhdistyy pellavan sävyihin.
Makuuhuoneessa pellavaiseen, harmoniseen väriskaalaan on lisätty ripaus kanervanpunaista. Sängyn on verhoillut somerolainen Tero Sjöberg pehmeällä nahalla.
Kananmunankuoren ruskeaa
Keittiössä värit tummuvat. Mustaa kiveä ja teräksistä harmaata. Gullichsenin tekstiileistä tilaan on valittu Tithonius tiilen, harmaan ja mustan sävyissä. Pääsiäiskoristeeksi riittää kulhollinen kananmunia, joiden ruskea kuori sointuu täydellisesti verhoihin.
Alakerran takkahuone tulvii valoa, sillä ikkunoita on koko seinän mitalta. Rosoinen kiviseinä yhdistyy kiiltävään lasitiili-ikkunaan. Mustaa nahkaa, tummaa puuta, taljoja lattialla. Pehmeyttä ja väriä tilaan tuovat Gullichsenin Doris-tekstiilit tyylikkään harmaina ja Bourdeaux-viinin punaisina.
Vaikka värit ja kuosit vaihtuvat huoneittain, talon sisustus tuntuu yhtenäiseltä.
– Gullichsenin kankaista löytyy kuoseja todella paljon, mutta mallisto on on suunniteltu niin, että kaikki kuosit sopivat keskenään yhteen, Kirsti Salo muistuttaa.
Portaikon läheltä löytyy työpöytä, jonka tuolin selkänojalla odottelee kaksi JG-laukkua kauppareissuja. Kirsti Salo on tunnettu siitä, että hän pukeutuu mustaan. Mustasta Doris-kuosista löytyykin kauppakassin lisäksi myös iltalaukku.
– Mutta kesäisin kauppakassi on keltainen, Kirsti naurahtaa ja nostaa paremmin esiin iloisen, sinapinkeltaisen laukkunsa.

Inga Kalin on auttanut Kirsti Saloa sisustamaan kodinJohanna Gullichsenin tekstiilein.