Viikon vappupöhinä vahingoittaa maksaa

0
Terassikausi alkoi tänä vuonna aikaisin. Munuais- ja maksaliiton kukkahattutädit muistuttavat, että pitkä terassikausi vahingoittaa maksaa, jos terassilla nauttii kahvin tai limonaadin sijaan jotain naista tai miestä väkevämpää. Viikon kestävä vappupöhinä saa vahvemmankin maksan mielen matalaksi.
Ulkoilu ja juhlinta virkistävät mieltä, mutta ne saattavat liiallisesti ja väärinkäytettyinä vaarantaa maksan hyvinvointia. Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa. Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa.
– Muutama kuohuva vapun kunniaksi on harvoin pahasta, mutta jos juominen jää päälle ja jatkuu viikon tai jopa syksyyn, tilanne on huolestuttava. Olut, siideri tai lonkero ei ole uusi janojuoma, muistuttavat vappuviikon aluksi Munuais- ja maksaliiton kukkahattutädit.
Joka viikonlopun runsas juominen aiheuttaa pysyviä haittoja nopeasti, mutta myös kertaluonteinen suurkulutus on haitaksi maksalle. Se aiheuttaa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin.
Terve maksa toipuu yleensä muutamassa päivässä. Pienemmät vauriot maksassa voivat korjaantua, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Jos juominen kuitenkin jatkuu, 10–20 prosentilla seurauksena on tulehduksellinen maksasoluvaurio, joka voi johtaa maksakirroosiin. Suomessa yli 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Maksavauriot aiheuttavat oireita vasta, kun maksavaurio on jo ehtinyt pitkälle. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.
– Hyvää ja kunnollista vappua, toivottavat kukkahattutädit lopuksi.
 
Mieletön maksa / Maksaviikko 13.–17.5.2019
Munuais- ja maksaviikko järjestää perinteisen Maksaviikon toukokuussa 13.–17.5.