Muuttumisleikissä auto – teipin avulla syntyy uusi kuosi vaikkapa krokotiilinnahasta

0
Teipattu auto herättää liikenteessä ansaittua huomiota.

Somero-lehti 15.5. 2009

Teksti Sauli Kaipainen
Finnbrodeeraus Oy on tehnyt aiemmin mainosteippauksia esimerkiksi rakennusten ikkunoihin, käytännössä kuitenkin lähinnä suoriin pintoihin.
Nykyisillä teippimateriaaleilla on mahdollista teipata myös auton peltipintojen kaarevat muodot. Finnbrodeerauksesta lähdettiin teippauskursseille, ja harjoitustyönä teipattiin oma pakettiauto.
Harmaa, krokotiilinnahkaa jäljittelevä auton pinta on hämmästyttänyt kanssa-autoilijoita Someron liikenteessä muutaman viikon ajan. Jokunen ohikulkija on jopa sipaissut kädellään auton pintaa saadakseen selville, mikä oikein on kyseessä. Mattapinta muistuttaa aitoa nahkaa, mutta teippejä saa myös kiiltäväpintaisina.
– Teippi on muovia, tarkemmin sanoen valukalvoa, jossa mukana on venymisominaisuus. Se siis antaa periksi pyöreilläkin pinnoilla. Pinnassa on kirkas laminaatti, joka antaa teippaukselle kestävyyden, Mika Sirro selvittää.
Kylkeen mökki rantamaisemineen
Autojen teippaamisen tärkeintä asiakaskuntaa ovat yritykset, mutta yliteipatun auton voi hankkia toki kuka tahansa.
Liikenteessä erottuvalla autolla on mainosarvoa. Mika Sirron mukaan teippaus pystyy kilpailemaan kustannuksiltaan yritysten muiden käytettävissä olevien markkinointikulujen ja -keinojen kanssa.
– Tulostimessa on 1,6 metrin maksimileveys, ja teippi on metritavaraa. Autoa voi teippauksen jälkeen käyttää esimerkiksi yrityksen toiminnan referenssipintana. Teipille voi tulostaa valokuvan, ja hirsitaloja tekevän firman auton kyljessä voi komeilla esimerkiksi mökki rantamaisemineen.
Ison pakettiauton teippaaminen vei kahdelta mieheltä kaksi päivää aikaa. Kyseessä ei ole ihan pieni homma, mutta auton maalauskaan ei onnistu päivässä. Teippi pystytään myös poistamaan, toisin kuin maali.
– Laminaatin kestävyys on viidestä seitsemään vuotta. Teippi irrotetaan lämmön kanssa, ja se lähtee irti kulmasta vetämällä.
Teippauksen värit voi ulottaa ikkunapintoihin asti. Auton sisältä näkee ulos, vaikka auton ulkopuolella on näkyvissä värillinen pinta. Tuulilasin ja kuljettajan sivulla olevien ikkunoiden suhteen teippaukselle on rajoituksia. Ikkunoihin saa myös lämpöä ja UV-valoa suodattavat teippikalvot.