Vuonna 2009: Eurovaalien ennakkoäänestäjät aamusta liikkeellä

0
Veikko Holttinen täytti kansalais-velvollisuutensa heti ensimmäisenä ennakko-äänestyspäivänä.

Somero-lehti 29.5.2009

Teksti Salli Lehtinen
Pirkko ja Heikki Joelle oli myös helppoa päättää, kenelle he äänensä antavat.
– Olemme seuranneet ehdokkaamme elämää ja kaikkea, mitä hän on politiikassa tehnyt, Joet kertoivat äänestyspaikalta poistuessaan.
Kaupungin valtuustosalin ennakkoäänestyspaikalla istuneet vaalitoimitsijat havainnoivat, että varttuneempi väestö käytti innokkaimmin äänioikeuttaan. Kun torstaina eli toisena äänestyspäivänä kävi 89 äänestäjää 2,5 tunnissa, nuoria äänestäjiä oli yhden käden laskettava määrä.
Ennakkoäänestäjiä on liikkunut eniten heti aamutunteina. Ensimmäisen äänestyspäivän 172 äänestä 78 annettiin puoleen päivään mennessä. Iltapäivällä olikin sitten pitkiä taukoja, jolloin ei näkynyt ketään.
Niin Toini ja Veikko Holttinen kuin Pirkko ja Heikki Jokikin käyttävät aina äänioikeuttaan, kun siihen on järjestetty mahdollisuus.
– Se tuntuu kansalaisvelvollisuudelta. Luultavasti sellainen ajatus on peräisin edelliseltä sukupolvelta. Nuorista en tiedä, mitä he äänioikeudesta ajattelevat, Heikki Joki tuumasi.
Someron äänestysprosentti oli ensimmäisenä päivänä 2,3. Ennakkoäänestys jatkuu kesäkuun 2. päivään saakka, mutta helluntaina ei voi äänestää.