Vuonna 2009: Kyläkoulut valmistelevat kesän Kukkajuhlaa – Askartelun aiheena ”Ihmisen pesä”

0
Retu Grönholm ja Mikko Toivonen sopivat kumpikin yhdistetyn jäätelö / pitsakoneen ”ohjaamoon” kuskeiksi.

Somero-lehti 26.5.2009

TekstiSauli Kaipainen
Ollilan koulun sali täyttyi iloisesta tekemisestä, kun alaluokat ensimmäisinä aamulla kävivät suunnittelemaan ja valmistamaan Ihmisen pesiä. Yläluokat olivat vuorossa seuraavina.
Salin lattia on lastattu monenlaisilla askarteluun sopivilla materiaaleilla, joihin lapset eivät niiden tavallisuudesta ja yleisyydestä huolimatta pääse kovinkaan usein käsiksi. On pajun ja koivun oksia, kaarnaa, nappeja, nyörejä, matonkuteita, kangastilkkuja, cd-koteloita, kukkaruukkuja, kiviä, tuohia – vaikka mitä.
Tarvikkeet ovat luonnon- ja kierrätysmateriaalia. Tarpeistot on kerätty, ne eivät ole kaupoista saatavia, valmiita askartelutarvikkeita.
– Nämä ovat ihan tavallisia käpyjä, mutta näistä tulee meidän pesään isä, äiti ja lapset, näyttää iloinen ääni kädellään olevia tarveaineita.
Toisella puolen salia valmistuu pahvilaatikkoon jotakin ihmeellistä. Tekijöillä on tarkalleen tiedossaan, mitä.
– Tästä tulee jäätelökone ja pitsakone! Ja tätä voi ajaa täältä sisältä.
Laatikon etureunassa ovat lusikat, haarukat ja pitsaleikkurit valmiina työhön. Mielikuvituksen voimalla saa paljon aikaan.
– Nämä ovat monetkin vain tällaisia arkisia esineitä. Yhdessä tekemällä niille keksii leikkeihin aivan uusia käyttötarkoituksia. Eihän kotona normaalisti saa viedä taloustavaroita mukaan leikkeihin, täällä sekin on mahdollista, nauraa Kukkajuhlien järjestelijä, Jarna Kortelahti.
Työt näytteille kivimakasiiniin
Kukkajuhlat ja Nappifestarit ovat kasvaneet Somerolla vuosi vuodelta. Järjestelyissä mukana olevat ovat havainneet, että Somerolla tarvitaan lastenkulttuuria, ja myös entistä enemmän.
Helmikuussa perustettiin Nuppulinnassa ekologis-taiteellinen Lasten Kulttuuri yhdistys. Varsinais-Suomen Maakuntarahasto myönsi apurahan yhdistykselle Jarna Kortelahden palkkaamiseen.
Kortelahti muistuttaa, että ekologinen lastenkulttuuri ymmärtää luovuuden ennakkoluulottomuutena ja kyseenalaistamisen taitona. Lapsen maailma voi näyttäytyä aikuiselle sekasortoisena ja ilman logiikkaa toimivana. Siksi aikuisilla on usein tarve järjestää ja siivota asiat selkeiksi.
– Lapsille on annettava lupa toteuttaa leikkiä vailla pelkoa siitä, saako pihanurmea tallata vai ei. Ekologisessa lastenkulttuurissa toiminnan suunta on lapsen päätettävissä. Lapsi ei tarvitse mahtipontisia, valmiiksi tehtyjä elämyksiä tai mielen aktivointia viihtyäkseen.
– Haluamme tarjota esimerkin, kuinka kulutuksen supistaminen ei ole luopumista, vaan ovi oivalluksiin, ideoihin ja leikkiin, Jarna Kortelahti kannustaa.
Tänä vuonna Suviheinäviikolla järjestettävien Kukkajuhlien aiheena on ”Ihmisen pesä”. Lapset rakentavat kyläkouluilla aiheesta pareittain pienoismalleja. Myös koulujen pihalle rakennetaan koko koulun voimin oma, iso ihmisen pesä. Kaikki toteutetaan kierrätys- ja luonnonmateriaaleista.
Kukkajuhlaa vietetään tiistaina, seitsemäs heinäkuuta Kiiruun puistossa. Koulujen pienoismallit ovat nähtävillä koko Suviheinäviikon ajan Kiiruun kivimakasiinin näyttelyssä.