Vuonna 2009: Paimennus on koiran, ohjaajan ja lauman yhteistyötä

0
Koira on hakenut lampaat ja tuo ne portista ohjaajan luo.

Somero-lehti 26.5.2009

Teksti Salli Lehtinen
Suomen Paimenkoirayhdistys järjesti kauden ensimmäiset koitokset lauantaina Tammisaaressa ja sunnuntaina Somerolla. Kokeneemmat eli luokka III:n koirat kisasivat kummassakin EM-kisapaikoista.
– 16 kilpailijaa oli osuutensa hoitanut, tuli nuorempien luokan II ja aloittajien luokan I vuoro.
Paimenkoirakisassa on kyse työnäytöksistä, ohjaajan, koiran ja lauman yhteistyöstä. Paimenkoira-aktiivi Riitta Talvela, joka käyttää koiria MTT:n lypsykarjatilalla Maaningalla, korostaa, että kyse on työ-, ei harrastekoirista.
Kotikosken lammastilalla on tällä haavaa 600 lammasta, joista 250 uuhia. Ilman kahta bordercollie -koiraa 200 lampaan lauman siirtely punnituksiin, madotuksiin tai laitumelta toiselle olisi ylivoimaista.
Juvalainen Heikki Teittinen käyttää koiria apunaan ison lypsykarjatilan pihatossa, orimattilalainen Juha Moisander emolehmätilalla, kun taas inarilaisen Salomo Näkkäläjärven koirat paimentavat poroja. Häntä harmittaa, että koirien käyttö poronhoidossa on jäänyt hunningolle moottorikelkkojen ja helikopterien yleistyttyä.
Nyt skarppina!
Tuomari Tiina Mäkelä kajautti traktorin lavalta kilpailun alkaneeksi. Suorituksia, joiden aika oli rajattu 12 minuutin mittaiseksi, riitti aamusta myöhälle iltapäivään.
Kilpailun pistelaskussa painotetaan lauman perille hakua, josta saa enintään 50 pistettä. Poispäin ajosta voi saada 30, lauman jaosta kymmenen, häkityksestä kymmenen ja yhden, merkityn lampaan erottamisesta eli singlettämisestä kymmenen pistettä.
Kotikosken viisivuotias Mirk lähti ensimmäisenä hakemaan viiden lampaan laumaa laitumen perältä. Isäntä saattoi jälkeenpäin todeta, että hänen ja koiran historian toisesta kilpailusta tuli siisti suoritus.
Kun on kyse ihmisen, koiran ja lauman yhteistyöstä, yllätyksiä sattuu. Eräs paimenkoira lähti hakemaan lampaita niin pitkän kierroksen kautta, että hukkasi koko lauman ja löysi vasta ohjeiden perusteella. Itsepäinen texel-mamma ryhtyi vielä valtataistoon koiran kanssa, eikä loppukaan mennyt aivan putkeen.
Lauman hukkaamisia ja muita kommelluksia on nähty MM-kisoissakin. Siinä taitaa piillä yksi paimenkoirakisojen viehätyksistä.

Severi Hirvonen (edessä) Jurvalta on tuttu näky paimenkoirakisoissa.