Kirjaston peruskivi muurattiin

0

Somero-lehti 15.6.1999

Aurinko paahtoi Someron kirjastotyömaalle. Päivänpaisteiset olivat ilmeetkin, kun kesken rakennustöiden pysähdyttiin muuraamaan peruskiveä.

Peruskiveen muurattiin lieriö, josta löytyvät valtuuston päätös kirjaston rakentamisesta ja Kiiruun tilan ostosta, kirjastopiirustuksia, kaupungin kotisivut, viime perjantain Somero-lehti, kirjastokortti, valtuuston puheenjohtajan Mauri Salon pitämä juhlapuhe ja kolikoita.

Muurauslastaan tarttuivat ensimmäisinä valtuuston puheenjohtaja Salo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Tuomisto. Kaupunginjohtajan ja rakennuspäällikön jälkeen kaikki halukkaat läsnäolijat saivat vuorollaan osallistua historialliseen tekoon heittämällä lastan, pari muurauslaastia. Uuden kirjastotalon suunnittelija, arkkitehti Saara Juola ei ollut paikalla. Hän oli Heinolan kirjaston vihkiäisissä.

Somero oli aikoinaan ensimmäisten kuntien joukossa perustamassa kirjastoa. Oma kirjasto aloitti pastori Enebäckin johdolla 1861. Kuntakokous myönsi kirjastolle ensimmäisen avustuksen 1875 viinaverorahoista. Ensimmäinen kirjastonhoitaja palkattiin 1926. Kirkonmäeltä kirjasto siirtyi 1950-luvulla Joensuun kouluun ja nykyisiin toimitiloihinsa atrium-kouluun 1981.

Kirjasto valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Kalustaminen alkaa tammikuussa vuonna 2000.