Vuonna 2009: 100 000 litraa lypsänyt Ilona on harvinaisuus

0
Päivi Eronen ja Ilona tulevat hyvin juttuun keskenään.

Somero-lehti 26.6.2009

Teksti Kirsi Seppälä

Päivi Erosen ja Jouni Paakkosen Ilona-lehmä on lypsänyt 100 000 litraa. Varsinais-Suomen alueella ayshirerotuisia satatonnareita on ollut Suomen historian alusta asti noin 70, eli Ilona kuuluu melko harvinaiseen joukkoon.
– Satatonnareiden määrä kuitenkin lisääntyy koko ajan, sillä lehmät lypsävät ruokinnan parantumisen ja huolellisen jalostuksen ansiosta aiempaa paremmin, jalostusneuvoja Päivi Hulttinen Jalostuspalvelusta kertoo.

Päivi Erosen ja Jouni Paakkosen karjassa on 24 lypsävää ja 15 nuorkarjaa. Karjan itseoikeutettu keskipiste on muista ayshirelehmistä ulkonäöltään poikkeava, vaaleanruskea Ilona. Jo 15-vuotias Ilona sai viime vuonna täyteen 100 000 litran tuotoksen.
– Hyvälypsyisyyden salaisuus on hyvissä geeneissä ja rakenteessa sekä hyvässä hoidossa ja ruokinnassa. Kyse on kokonaispaketista, Päivi Eronen tiivistää.
Erosen ja Paakkosen karjan edellinen satatonnari oli Ynnykkä -niminen lehmä. Se saavutti 100 000 litran rajan 15-vuotiaana. Eronen arvelee, että hyvälypsyinen lehmä saattaisi olla edelleenkin elossa, ellei salama olisi tappanut sitä 17-vuotiaana. Huonosti oli käydä myös Ilonalle, joka aikanaan sairastui magnesiumhalvaukseen, mutta selvisi siitä.
Suomalainen keskivertolehmä päätyy yleensä 5-vuotiaana teuraaksi. Siihen nähden Erosen ja Paakkosen karjassa on ollut poikkeuksellisen paljon pitkäikäisiä lehmiä.
– Lehmien lyhytikäisyyttä selittävät utaretulehdukset, tiinehtivyysongelmat ja huono rakenne, Eronen selventää.
– Nyt meilläkin lehmien keski-ikä on aikaisempaa alhaisempi. Lehmien keskipoikimakerta on kolme, eli ne ovat nyt viisivuotiaita. Ilona on ainoa 15-vuotias, hän jatkaa.
Tammenpään karjasta peräisin oleva Ilona on pitkäaikaisen jalostuksen tulos, sen sukukin on tiedossa kuuden sukupolven verran. Erosen esittelemä lehmän sukutaulu on poikkeuksellinen, sillä kuudennesta sukupolvesta puuttuu vain kaksi nimeä. Kaikki muut ovat tiedossa. Sukutaulun ovat tehneet Seppo Lindeman ja Ann-Louise Wiklund.
– Ilonan suvussa on poikkeuksellisen paljon hyviä lehmiä. Niistä 20 on 50-tonnareita ja Ilonan lisäksi neljä on satatonnareita. Aikamoinen suku, Eronen kehaisee.
Vaikka Erosen ja Paakkosen jalostustyö on tuottanut terveitä, pitkäikäisiä ja hyvälypsyisiä lehmiä, maitotilan tulevaisuus huolettaa nyt, kun maidon tuottajahintaa on laskettu.
– Paha juttu, varsinkin Etelä-Suomessa, missä maidon lisähinta on muutenkin muuta maata pienempi. Varsinkin nuorilla viljelijöillä tilanne on paha, jos he ovat investoineet isoon navettaan ja ajatelleet voivansa palkata työntekijän avukseen. Kun maidonhinta laskee, he eivät voikaan. Toisaalta tätä hommaa ei aloiteta eikä lopeteta nopeasti. Kun olemme EU:ssa, on pakko yrittää sopeutua maailmanmarkkinahintoihin, Eronen arvelee.