Vuonna 2009: Elementtiteollisuus käynnistyy Somerolla

0
Turun Pelti ja Eristys alkaa tuottaa peltivillaelementtejä Somerolla. Koko suuren hallin täyttävä Sandwich panel -tuotantolinja rahdattiin Somerolle Kiinasta. Kuvassa yrityksen toimitusjohtaja Pasi Räty.

Somero-lehti 26.6.2009

Teksti Saija Käkönen
Turun Pelti ja Eristys Oy käynnistää peltivillaelementtien tuotannon vanhassa Verhometallin hallissa reilun kuukauden kuluttua. Elementtien valmistamiseen tarvittava koko hallin mittainen tuotantolinja laivattiin Kiinasta Somerolla 18 kontissa. Yrityksen päätoimipaikka sijaitsee Raisiossa, mutta Somerolle laajentamiseen oli monta hyvää syytä.
– Kun tuotantolinja oli ostettu, aloimme pohtia, että mihinkäs päin sen sijoittaisimme. Somero on maantieteellisesti Etelä-Suomen suurten kaupunkien keskuksessa, ja lisäksi villatehtaat sijaitsevat järkevän matkan päässä Paraisilla ja Forssassa, toimitusjohtaja Pasi Räty selvittää.
Eräs yrityksen työntekijä, joka on aloittanut työuransa Somerolla, vinkkasi isosta tyhjästä teollisuushallista. Se sopi Turun Pelti ja Eristyksen tarpeisiin erinomaisesti. Hallissa on tällä hetkellä neliöitä noin 3 000, mutta lisäykselle on tarvetta.
– Laajennamme hallia pakkauspäätä ja villavarastoa varten. Lisää tilaa tulee 800–1 000 neliötä. Noin 2,5 hehtaarin piha-alue on nyt asfaltoitu, Räty kertoo uudistuksista.
Tuotannon käynnistyttyä hallin pihalla alkaa melkoinen rekkaralli. Neljä täysperävaunurekkaa tuovat villaa päivittäin. Yrityksen tavoitteena on saada valmista tuotetta ulos 200 000–400 000 neliömetriä vuodessa.
– Kotimaan markkinoiden lisäksi panostamme vientiin. Tulevaisuudessa on tavoitteena viedä elementtejä Ruotsiin, Norjaan, Venäjälle ja mahdollisesti Baltiaan. Markkinoilla on tällä hetkellä hiljaisempi hetki, mutta olemme valmiina, kun nousu alkaa.
Turun Pelti ja Eristys on investoinut Someron toimipisteeseen kaikkiaan noin neljä miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Räty odottaa työntekijämäärän tuplaantuvan jouluun mennessä.