Vuonna 2009: Simon Moradin tavoitteena on työllistäminen

0
Simon Moradi avaa tänään ruokapaikan Joensuuntien varteen. Ravintolassa myydään pizzaa, kebabia, pihvejä ja lounasannoksia.

Somero-lehti 26.6.2009

Teksti Kirsi Seppälä
Aiemmin Joensuuntien toisessa päässä samalla toimintamallilla ruokapaikkaa pitänyt Simon Moradi kertoo perustavansa yrityksiä niin, että niitä jatkossa pitävät työllistyvät.
– Harrastan yritysten perustamista, sillä tavoitteenani on työllistäminen. Itse teen atk-työtä, Moradi selventää.
Uusi Jättitupa työllistää aluksi kolme henkeä, mutta Moradi arvelee työntekijöitä tarvittavan myöhemmin enemmän, enintään kahdeksan.

Uudessa Jättituvassa on hulppeat tilat

Simon Moradin tänään avaamassa Jättituvassa on sisällä 50 asiakaspaikkaa ja terassilla 12. Ravintolassa on kolme osaa, tietokonepuoli, kahvilaravintola ja sali, jossa on mahdollisuus pitää isojakin tilaisuuksia. Moradi mainitsee että paikka on jo varattu kertaalleen häiden ja 50-vuotisjuhlien pitopaikaksi.
Ruokapuolella tarjolla on lounaspöytä, pizzaa, kebabeja ja pihvejä. Alkoholia paikassa ei myydä.
– Haluan, että paikka on turvallinen ja miellyttävä perheille, lapsille ja nuorille. Lapsille on myös leikkipaikka, koska harvoissa paikoissa niitä on, Moradi kuvailee.
Jättituvassa jatkuvat myös itämaiset illat, jotka saavat seurakseen itäeurooppalaiset illat.
– Etnisiin iltoihin liittyy myös keskustelua. Aina sanotaan, että erilaiset kulttuurit ovat rikkaus, mutta meidän pitää myös ottaa käyttöömme toistemme kulttuuri ja siihen liittyvää osaamista, Iranista kotoisin oleva Moradi kannustaa.
Netti nuorille ja turisteille
Moradi jatkaa nettikahvilatoimintaa sen kysynnän vuoksi. Hän kertoo, että paikalla on aina joku, joka osaa myös opastaa internetin käytössä. Käyttö on vapaampaa kuin kirjastossa, mutta kuitenkin laillisuuden rajoissa tapahtuvaa. Tulostaminen on mahdollista ja keskustelupalstoilla saa käydä.
– Nettiä kysyvät nuoret ja turistit. Somerolla käy paljon ulkomaalaisia, jotka haluavat lomallaan käyttää internetiä. Edellisessä Jättituvassa poikkesi ihan ensimmäisten joukossa esimerkiksi ranskalainen, Lappiin matkalla ollut perhe, Moradi kertoo.
Lupien saanti kesti
Vaikka Moradi on innoissaan paikan avaamisesta, hän harmittelee lupien saamisen vieneen liian kauan.
– Helmikuussa keskustelin kaupungin kanssa. Tarvittiin rakennuslupa, koska tilojen käyttötarkoitus muuttui. Suunnittelu vei aikaa, koska rakennuslupaan tarvittiin arkkitehtipiirustukset sekä lvi- ja sähkösuunnitelmat. Lisäksi kaupungilta tuli kaksi tai kolme kertaa lisävaatimuksia, Moradi aloittaa.
– Terveystarkastajan kanssa meni myös pitkään, parin kuukauden ajan. Sen jälkeen oli palotarkastus, jossa määrätyt säännöt täytyy täyttää. Esimerkiksi poistumistiet pitää merkitä akkuvarmennetuilla valokilvillä. Niitä ei kuitenkaan ollut saatavilla kolmessa eri sähköliikkeessä eikä tukussa, joten niidenkin saamisessa kului aikaa.
– Ulkopuolisen tarkastajan täytyy tarkastaa turvajärjestelmät, asentava firma ei riitä. Tarkastajia on kaksi Suomessa, joten tarkastuksen saaminen voi viedä puolikin vuotta aikaa. Soitin Turkuun ja Helsinkiin, ja tarkastus onnistui nopeammin, Moradi jatkaa.
Lopulta terveystarkastaja antoi käyttöönottoluvan, mutta Moradi kertoo, että joitakin muutoksia on vielä tehtävä.
– Suomessa on hyvä lupakäytäntö, mutta Somerolla on liian tiukkaa. Yrittäjien ja kaupungin yhteistyö on välillä heikkoa. Soitin kaupungille Taija Rannalle, ja hän sai asioita nopeutettua, Moradi kiittää.