Nuorista vanhemmille mallia

0

Käypä hoito -suosituksessa alkoholin käytön kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Jos käyttö läikkyy kesälomalla yli, pyrkivät useimmat takaisin kohti kohtuukäyttöä. Jotkut harjoittelevat sitä jopa lopun ikänsä.
Nuorten alkoholin käyttö on laskenut jo useita vuosia, samoin alkoholin kokonaiskulutus pois lukien viime vuosi. Trendi on oikeansuuntainen, sillä alkoholin terveyshyödyt ovat kyseenalaiset ja haitat selvät.
Miksi siis vanhemmat yrittää opettaa lapsista ja nuorista alkoholin kohtuukäyttäjiä, kun nuoret itse ovat selkeästi tiedostaneet, että alkoholi ei ole terveysjuoma eikä elämä ilman sitä ole mitenkään surkeata tai surullista. Jospa vanhemmat pelkäävät, että nuori jää syrjään tai häntä ei hyväksytä kaveriporukkaan, jos hän ei opi alkoholin kohtuukäyttäjäksi. Sama uskomus pätee aikuistenkin keskuudessa.
Mitään pakkoa ei ole juoda.