Pertti Koivula roolistaa somerolaisteatterissa: Rakastan Unto Monosen tangoja!

0
Pertti Koivula viihtyy Unto Monosen roolissa Somerolla.

Teksti Kai Merilä

Näyttelijä Pertti Koivulasta tuli tanssilavojen megasuosikki vahingossa 1990-luvulla Monosen tangon siivittämänä.

”Tulis kuula ja tappas!”. Tämä lause on iskostunut suomalaisten mieliin ensimmäisen kerran jo joulukuussa 1954, jolloin ilmestyi Väinö Linnan menestysteos Tuntematon sotilas. Kyseinen lause on kirjassa esiintyvän alikersantti Lahtisen huudahdus keskellä sodan mielettömyyttä. Valkokankaalla Lahtisen roolissa oli Edwin Laineen ohjaamassa filmatisoinnissa vuonna 1955 Veikko Sinisalo. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Rauni Molbergin versiossa Lahtisen roolista putkahti kansan tietoisuuteen näyttelijä Pertti ”Pertsa” Koivula.
– Lahtisen rooli Tuntemattomassa sotilaassa oli mulle urallani ensimmäinen suuri juttu ja tietynlainen ponnahduslauta. Hakijoita siihen rooliin oli paljon, näyttelijä kertoili Someron Esakalliolla aamutuimaan paria tuntia ennen näytelmäharjoitusten alkua.
Pertti Koivula tähdittää ensi-iltansa torstaina 18.7. Esakalliolla saamaa Oi jospa kerran -laulunäytelmää. Kyseisessä laulunäytelmässä kuljetaan Someron musiikillisille alkujuurille. Laulunäytelmässä Someron suuret pojat Rauli Badding Somerjoki, M.A. Numminen ja Unto Mononen kohtaavat kuvitteellisesti toisensa. Todellisessa elämässä näin ei käynyt koskaan. Koivula esittää Unto Monosta.
– Vaikka nyt on kesälomani Helsingin kaupunginteatterista, en miettinyt kahta kertaa, kun tätä roolia tarjottiin. Tämä oon unelmaroolini, sillä minähän rakastan Unto Monosen tangoja!, Koivula innostuu.

Oi jospa kerran

Oi jospa kerran on somerolaisen Kaija Parkon suunnittelema ja ohjaama esitys, jossa nähdään kuvitteellisia kohtaamisia somerolaismusiikin alkujuurilla. Unto Mononen, M.A. Numminen ja Rauli ”Badding” Somerjoki kohtaavat tunnetuissa paikoissa Somerolla ja Helsingissä.
Rooleissa nähdään Pertti Koivula Monosena, Jani Forsman Baddingina ja Samuel Shipway M.A. Nummisena.
– Olemme saaneet esitykseen paljon myös somerolaisia teatteriharrastajia ja apujoukkoja, Parko muistuttaa.
Näyttämölle astelevat muun muassa Sonja Priimägi, Miia Raivikko-Alhoranta, Tonja Jalli, Linnea Varjus, Hannu Nokka ja Oliver Priimägi. Meikeissä ja kampauksissa on mukana Noora Roimola ja puvustuksessa Inga Kalin. Lavastuksessa on mukana myös Somerolla vaikuttava taiteilija Antero Kare.
– Musiikki on vahvasti esillä tässä esityksessä. Paikalla on kaksi orkesteria. Jari ”Heinä” Nieminen on koonnut tätä varten bändin huippumuusikoista ja sovittaa musiikin. Badding-näytelmässä 2017 Jari Nieminen hoiti musiikin ja siinä esiintyivät myös Jani Forsman ja Samuel Shipway, Parko kertoo.
Toisena bändinä on Vesa Toukkarin luotsaama somerolaiskokoonpano, Aerodynaaminen jazzyhtye, jonka esitykset vievät kuulijan 1950–60-luvun iskelmäjazzin tunnelmaan.
Naisäänenä on Jonna Tervomaa ja Mr-tangona Kimmo Lindegren.
Forssalaislähtöiselle Tervomaalle somerolaismuusikot ovat osa musiikillista yleissivistystä ja kansallista alitajuntaa.
– On todella kiinnostavaa päästä tekemään omia versioita yleisölle rakkaista, enimmäkseen miesten esittämistä kappaleista.

ue lisää 16.7.2019 lehdestä