Sopivia kelejä suomalaiselle

0

Kuka vaihtaisi noin kahdenkymmenen asteen päivälämpötilat kolmenkympin helteisiin? Tuskinpa kovin moni. Niin yksimielisiä tuntuvat ihmiset ovat asiaa heiltä kysyessä. Viime kesän sää oli monien mielestä liikaa. Muutama hellepäivä silloin tällöin menee, mutta viikosta toiseen jatkuvat lämpökuormat ovat liikaa.
Kuumuus kuormittaa voimakkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä. Ääreisverenkierron lisääntyessä pintaverisuonet laajentuvat, verenpaine laskee ja sydämen syke nousee. Voimakas hikoilu poistaa kehosta nestettä, mikä laskee edelleen verenpainetta ja lisää veren paksuutta. Kehon neste- ja elektrolyyttitasapainon muuttuessa myös munuaisten normaali toiminta voi estyä.
Elimistön lämpökuormitus pahentaa pitkäaikaissairauksien oireita, jotka tilastoissa näkyvät lisääntyneenä kuolleisuutena. Myös ikääntyneet ja pienet lapset ovat erityisen alttiita helteen haitoille. Voimakkaat helteet voivat kuitenkin olla terveysriski kenelle tahansa, jos kuumuuden vaikutuksilta ei suojauduta riittävästi.
Nauttikaamme näistä keleistä!