Muista maksaasi

0

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että alkoholi vahingoittaa maksaa nopeasti ja ylipaino aiheuttaa rasvamaksan.
Maksakirrooseista 85 prosenttia johtuu alkoholista ja rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella. Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt.
Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos tissuttelu jatkuu syksylläkin iltojen pimetessä. Alkoholinkulutuksen riskiraja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.
Jos putkea ei saa itse katkeamaan, tai alkoholi alkaa tuntua ongelmalta, kannattaa hakeutua esimerkiksi työterveyshuoltoon tai omalle terveysasemalle.
Maksa voi hyvin, kun muistat liikkua säännöllisesti ja vältät ylipainoa. Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö. Varo virushepatiittia. Noudata lääkkeiden annosteluohjeita. Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta. Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.
Maksalla on uskomaton kyky toipua saamistaan kolhuista, jos itseään tarttuu niskasta ajoissa. Hallittu laihdutus ja alkoholijuomien käytön lopettaminen ovat rasvamaksan parasta hoitoa.