Ammattilaisia

0

Monilla on tapana kokoontua kaivettujen monttujen ja muitten työmaitten äärelle, ajella tulipalopaikoille ja istahtaa kesken marjareissun hakkuutyömaan reunalle tuijottamaan, kun monitoimikone kaataa, karsii, katkoo, apteeraa ja pätkii rungot tukeiksi ja pinotavaraksi. Työnteon ja ammatillisen osaamisen seuraaminen koukuttaa.

Minäkin arvostan osaavia kättentaitajia, jotka saavat näkyvää aikaiseksi. Oma työhistoriani saa minut seuraamaan toisenkinlaista puurtamista. Asioidessani verotoimistossa ja odotellessani vuoroani seurasin virkailijoiden toimintaa. Nyt tuo tulee tuolta mappi kädessään, avaa avaimellaan oven toiseen huoneeseen ja sulkee oven perässään. Pian se astuu taas käytävään sama mappi mukanaan. Voi se olla erikin, mutta saman värinen. Mitähän se teki siellä huoneessa. Panikohan se mappiin uuden arkin vai jättikö mapista jonkun pois. Se avasi taas yhden oven avaimellaan ja katosi käytäviin.

Virkailijan työnteko näytti turhanaikaiselta siirtymiseltä paikasta toiseen, mutta näin sen toisin. Hän saattoi olla ratkaisemassa mittavaa talousrikosvyyhteä. Ehkä joku oli jäämässä hänen toimestaan kiinni harmaan talouden edistämisestä ja rahanpesusta.

Vuoroni tuli. Siirryin keskustelemaan kotitalousvähennyksestäni toisen verovirkailijan kanssa. Välissämme oli lasi, mikä saa minut aina vaivautuneeksi. Alkaa miettiä, pitääkö huutaa tai muuten korottaa ääntään. Sama ongelma on terveyskeskusten vastaanotoissa. Jotkut jopa kysyvät, mikä vaivaa, eikä kuitenkaan haluaisi huudella julkisesti peräpukamistaan. Verovirkailija lasin takana puhui tavallisella äänellä ja niin sitten minäkin. Sain asiallista palvelua ja asiani hoidetuksi.

Ihmisten uteliaisuutta työn seuraamiseen hyödynnetään monissa televisiosarjoissa. Poliisit ajelevat maijoissaan ja heittävät läppää, noukkivat kyytiin humalaisia, jotka on sumennettu tunnistamattomiksi ja pysäyttelevät huumekuskeja.

On myös sarjoja palomiehistä, ihmis- ja eläinsairaaloista, sisustajista, remonttireiskoista ja morsianta etsivistä maajusseista. Kunnanvirkamies -tositeevee sarjaa tai Vuoden virkamies -kilpailua ei vielä ole. Katsojalukuihin eivät taida uskoa muut kuin me toiset kunnanvirkamiehet.

Hyvän ohjelman siitä saisi. Kilpailevalle virkamiehelle annettaisiin tehtävä: Hae arkistosta teknisen lautakunnan päätöksen 29.5.2013 45 § liite 2, ota siitä kopio ja tuo lähtöpaikalle. Virkamies juoksisi portaat alas, hakisi arkiston avaimen, juoksisi alas toiset portaat, etsisi oikean hyllyn, oikea mapin ja oikean paperin, juoksisi portaat ylös kopiokoneelle, taistelisi käyttäjätunnuksen kanssa, kopioisi, juoksisi takaisin alas palauttamaan alkuperäisen oikeaan mappiin, oikeaan kohtaan, mapin oikeaan hyllyyn, oikeaan väliin. Valot pois, ovi kiinni, avain naulaansa ja loppukiri maitohappoisilla pohkeilla ylös lähtöpisteeseen. Tämän osion voittaisi nopein.

Arvossa pidetyt ammatit kirjoitettiin joskus vainajien hautakiviin ja ne merkittiin usein puhelinluetteloihinkin. Nykyisin luettelossa voisi lukea: Virtanen Lisbet, tubettaja, Virtanen Marlo, mediapersoona, Virtanen Mica, BB-tähti, Virtanen Mirkku, kohukaunotar, Virtanen Mirri, povipommi, Virtanen Paola, blogisti ,Virtanen Pinja, vlogisti, Virtanen Reiska, stylisti, Virtanen Salomo, somepersoona, Virtanen Viveca, miljonääriäiti, Virtanen Vivian, tosi-TV tähti… Monenlaista työtä saa ihminen nykyisin tehdäkseen. Annettakoon kaikelle työnsä arvonsa.

Klemelä Timo

kunnanvirkamies