Jarkko Palén: Oli se melkoista pauketta ja savua

0
- Näkyykö sponsorien nimet kuvassa, Siikaisissa tarktorien mäkivetokisassa kultaa ja pronssia saavuttanut Jarkko Palén kysäisee.

Ensimmäistä kertaa traktorien mäkivetokisaan osallistuneelle somerolaiselle Jarkko Palénille kaksi palkintosijaa tulivat täytenä yllätyksenä.

Suomessa on pidetty jo useina vuosia eri puolilla maata hyvin maalaishenkisiä traktorikisoja. Kyseessä on suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi laji eli traktorien mäkivetokisat. Niissä eri teho- ja painoluokissa kilpailevat traktorit vetävät noin 19 tonnin painoista kuormaa ylämäkeen, ja aika ratkaisee.

Muiden muassa Siikaisten Sammin soramonttu on viime vuosina toiminut näyttämönä traktorien voimainkoitoksille. Siikaisten kyläyhdistyksen järjestämä tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta kovaa vauhtia. Tänäkin vuonna mukana oli eri luokissa kymmeniä traktoreita ja lipun lunastaneita katsojiakin reilut tuhat. Mainittakoon, että kylässä asuu vakinaisesti noin 350 henkeä.

Syyskuun puolivälissä järjestettyihin kisoihin oli hetken mielijohteesta ilmoittautunut myös somerolainen konekorjaamoalan yrittäjä Jarkko Palén.

– Kavereilta kuulin kisoista ja ihan piruuttain lähdettiin pienellä porukalla mukaan. Minut valittiin kuskiksi. Olihan se melkoista pauketta ja mustaa savua, mutta vanha Valmet 1102 kesti paineet ja voitto tuli.

Jarkko Palenin traktori savutti ja paukkui, mutta kesti loppuun asti.

Palén kaasutti ykkössijan sarjassa 100–130 hevosvoimaa.

– Ilmoittauduin myös toiseen sarjaan ja aluksi en edes tiennyt, mihin luokkaan oikein ilmoittauduin. Se oli kaikille kisan traktoreille tarkoitettu kisa. Mukana oli puolet isompia vetopelejä kuin minulla, mutta pronssille yllettiin.

Palén sanoo jatkavansa menestyksekkäästi alkanutta kilpauraansa.

– Kyllä ensi vuonna pitää mennä puolustamaan voittoa ja sitten korottaa tuo pronssi myös kullaksi, mies hymähtää komeat pokaalit kourissaan.

Palenin traktorin pakoputken lippa on huumorilla höystetty.