Maksumuuri käyttöön lokakuussa

0
Sari Merilä

Somero-lehti ryhtyy julkaisemaan enemmän journalistista sisältöä nettisivuillaan. Muutoksen voi huomata heti: sisällön määrän lisäys on jo aloitettu. Uudistuksen alkuvaiheessa sisällöt ovat kaikkien luettavissa.

Lokakuun alusta sivuilla olevat jutut ovat lähes täysin maksullisia.

Somero-lehden päätoimittaja Sari Merilä pitää muutosta hyvänä tekijöiden ja lukijoiden kannalta.

– Emme siirrä tekemisen painopistettä paperilehdestä nettiin, mutta nyt voimme kehittää myös nettisivujamme.

Merilän mielestä uudistus on reilu tilaajia kohtaan, jotka ainoina maksavatkin lehtijuttujen lukuoikeudesta.

– Meidän tehtävämme on sisältöjen tuottaminen, eikä ilmaisia sisältöjä ole.

Lokakuussa käyttöön otettava maksumuuri tarkoittaa käytännössä sitä, että nettijuttujen lukeminen vaatii aina tilauksen. Juttuja ei myydä yksitellen.

Ne paperilehden tilaajat, jotka ovat jo aiemmin laajentaneet tilauksensa sisältämään myös näköis- eli digilehden, saavat ilman lisämaksua lukuoikeuden myös kaikkiin verkkojuttuihin. Samoin pelkän digilehden tilaajat.

– Tulemme uudistamaan jatkossa tilauskäytäntöä niin, että lehden tilaus sisältää aina lukuoikeuden verkkosivuille, Merilä sanoo.

Maksumuurin takana olevan sisällön lukeminen on helppoa.

– Sivuille pitää kirjautua kerran, minkä jälkeen selain muistaa kirjautumisen, ellei käyttäjän selaimen tai laitteen omat asetukset sitä estä. Maksumuurit ovat nykyisin yleinen käytäntö mediamaailmassa.

Suomessa Salon Seudun Sanomat otti viimeisenä päivälehtenä käyttöön maksumuurin. Se tapahtui viime toukokuun alussa. Nyt käytäntö on siirtymässä myös paikallislehtiin.

– TS-Yhtymässä kaikkien paikallislehtien nettisivut siirretään maksumuurin taakse, Merilä sanoo.

– Tilauspalvelumme neuvoo mielellään puhelimitse käyttöönotossa, samoin asiakaspalvelijamme Jarno Tuominen, neuvoo Merilä.​