Marraskuussa päivystysaika lyhenee

0

Terveyskeskuksen päivystys lyhenee marraskuun alusta lähtien. Maanantaisin päivystysaika tulee olemaan kello 8–18 ja tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin kello 8-17. Tällä hetkellä alkuviikon päivystyksen päättymisaika on kello 19 ja perjantain klo 18.

Perusturvajohtaja Taru Nordlund sanoo, että supistuksiin on lähdettävä virkalääkärien vähyyden vuoksi. Seitsemästä lääkärinvirasta on nyt kolme vakinaisesti täytettynä, lokakuun alusta kaksi. Sijaisia on ollut vaikea saada rekrytoitua; perusterveydenhuollon lääkäriys Somerolla ei houkuta.

Lokakuun alussa johtava lääkäri Teuvo Jokinen jää eläkkeelle ja hänen tilalleen tulee Arja Lukka. Ensi kesänä pitkäaikainen terveyskeskuslääkäri Laila Koivaara jää eläkkeelle.

Perusturvajohtaja sanoo päivystyksen supistuksen olevan myös varautumista tulevaan. Jatkossa seitsemän päivän päästä on kiireellisissä tapauksissa päästävä lääkäriin.

Kun lääkärit ovat vähissä, niin tilannetta pyritään helpottamaan sairaanhoitajienkin avulla. Yksi terveyskeskusavustajan tehtävä muutetaan sairaanhoitajan tehtäväksi.

Päivystyksessä käytetään apuna myös neuvolan terveydenhoitajia. Neuvolan yksi terveydenhoitaja tulee opastamaan vastaanotolle tulevia asiakkaita yhtenä päivänä viikossa.

Lisäksi sairaanhoitajien koulutukseen menoa tuetaan, jotta nämä koulutuksen jälkeen saavat rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä.

Taru Nordlund sanoo, että päivystysajan lyhentämisellä ja muilla uudistuksilla pyritään myös siihen, että päivystykseen tulisi vain päivystyspotilaita, ja muu terveyden- ja sairaanhoito ajoittuisivat virka-aikaan.

– Päivät pitää saada suunnitelmallisemmiksi. Nyt ei olla lähelläkään optimaalista tilannetta. Monisairaiden osuus kasvaa. Jatkossa vastaanotolla näiden potilaiden auttamiseen tarvitaan lisää aikaa, pohtii Nordlund tulevaisuuden haasteita.

Perusturvalautakunta hyväksyi päivystysajan supistukset yksimielisesti. Sen sijaan se ei tehnyt vielä päätöstä ilta-, yö- ja viikonloppupäivystyssuunnan mahdollisesta muuttamisesta Forssasta Saloon.

– Selvittelyä jatketaan edelleen. Virallisia vastauksia ei ole vielä saatu Salosta. Selvitettävä on esimerkiksi, pitäisikö Someron lääkäreiden päivystää myös Salossa. Siihen meillä ei ole nyt mahdollisuutta lääkäripulan vuoksi, toteaa perusturvajohtaja Taru Nordlund.