Miehille sattuu liikaa -Tapaturmapäivää vietettiin perjantaina 13. päivä

0
Tapaturmapäivän infotiskillä olivat Somerolta Riitta Eerikäinen, Eija Laine ja Hannele Salo. Turusta tulivat Pauliina Pensikkala ja Tuija Hongisto.

Pari kertaa vuodessa se on. Perjantai 13. päivä, jolloin erityisesti pyörii vaara, että jokin asia menee pahasti pieleen. Todellisuudessa näin ei ole. Silloin ei satu sen enempää onnettomuuksia kuin muinakaan päivinä, mutta päivä on silti mitä parhain hetki omien turvallisuustietojen ja -asioiden tuumailuun.

Viime viikon perjantaina oli kyseinen päivä ja SPR:n Someron osasto oli ensimmäistä kertaa paikallisesti mukana oman Tapaturmapäivän järjestelyissä. Hannele Salo totesi, että niiden 17 vuoden aikana, jolloin hän on ollut mukana Someron osaston toiminnassa, ei päivää ole täällä järjestetty.

S-marketin eteisessä oli tapahtuman tiimoilta info-piste. Somerolta tietoiskussa olivat mukana Eija Laine ja Riitta Eerikäinen , jotka jakoivat tietoa lähinnä SPR:n Ystävätoiminnasta. SPR:n Turun piiritoimiston Tuija Hongisto ja Pauliina Pensikkala puolestaan kertoivat Tapaturmapäivän asiaa.

Tapaturmapäivän keskiössä olivat miehet. Tilastot kertovat karua faktaa, sillä työikäisistä tapaturmissa kuolleista 80 prosenttia on miehiä. Miehillä on myös jopa viisinkertainen todennäköisyys kuolla tapaturman seurauksena verrattuna naisiin.

– Suurin osa tapaturmista olisi kuitenkin estettävissä. Eli kannattaa esimerkiksi ensin miettiä ennen kuin tekee jotakin. Eikä milloinkaan niin, että ”kunhan tämän äkkiä teen tästä pois”, kertoi Pauliina Pensikkala yhtenä esimerkkinä.

– On myös yksinkertaisia asioita, esimerkiksi kengännauhojen solmiminen. Ei riitä se, että pelkästään sitoo, sillä nauhat pitää muistaa myös sitoa kunnolla ennen kuin lähtee liikkeelle. Tai keittiöjakkara: sen pitää olla riittävän tukeva.

Itseään ei pidä satuttaa, ei varsinkaan kun ikää kertyy. Esimerkiksi Somerolla käytetään sanontaa vaarallisesta yhdistelmästä: ”Vanha mies ja liukkaat saappaat.”

– Kaikenikäisille sattuu onnettomuuksia. Riskiryhmiä ovat sekä nuoret että vanhat. Vanhempana kuitenkin toipuminen ja paraneminen tapahtuu hitaammin, Pensikkala muistutti.

Somerolaisille oli infopisteessä myös kysely, millaiseen SPR:n toimintaan ihmiset haluaisivat mukaan.

– Palautteita tuli paljon. Eniten oli toivomuksia SPR:n Ystävätoimintaan mukaan pääsemisestä. Meillä Somerolla asian tiimoilta kokoonnutaan Pellavakeskuksessa joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina. Ainakin minulle Ystävätoiminta on SPR:ssä se tärkein asia, totesi Eija Laine.

Yli puolet suomalaisista on kokenut yksinäisyyttä jossain elämän vaiheessa. Kuka tahansa voi jäädä yksin. Punainen Risti välittää vapaaehtoisia ystäviä toisen ihmisen läsnäoloa kaipaaville.

– Yksinäisiä on paljon. Kannattaa muistaa, että myös toinen ihminen pystyy tilaamaan toiselle ystävän, joka sitten menee käymään ystävää tarvitsevan luokse, Eija Laine muistutti.

SPR Someron Ystävätoimintaan kuuluvat myös käynnit toimintakeskuksessa ja palvelutaloissa pari kertaa vuodessa.

– Vaikka Somerolla on paljon ystäviä, niin lisää tarvittaisiin. Ystävät perehdytetään ja heitä koulutetaan monin tavoin. Kylmiltään kenenkään ei tarvitse toimintaan lähteä.