Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen liputuspäivä tänään 1.10.

0

Sisäministeriön suosituksesta liputetaan jo neljännen kerran Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Miina Sillanpään Seuran johdolla liputuspäivähakemuksen allekirjoittaneet Ensi- ja turvakotien liitto, Miina Sillanpään Säätiö sekä Vanhus ja lähimmäispalvelun liitto sekä merkittävä määrä tukijatahoja hakevat liputuspäivän vakiinnuttamista. Hakemuksen perusteluissa todetaan muun muassa seuraavaa:

”Juuri 1.10.1906 tulivat Suomen suuriruhtinaskunnassa voimaan valtiopäiväjärjestys ja vaalilaki, jotka antoivat kansalaisille – sekä miehille että naisille – täydet poliittiset oikeudet.

Kansalaisyhteiskunta varmistaa osallisuutta ja luo yhteiskuntaan kiinteyttä. Miina Sillanpäällä on ollut tärkeä rooli suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentajana mm. toimiessaan Suomen 1. naisministerinä.

Miina Sillanpää vaikutti erityisesti lasten ja nuorten turvallisen elämän mahdollistamisessa, yhteiskunnallisen tasa-arvon toteuttamisessa ja vanhustyön edistämisessä. Miina Sillanpään elämäntyö ja hänen keskeiset, kestävät saavutuksensa osoittavat, että juuri hän soveltuu kansalaisvaikuttamisen symboliksi.”

Somerolla Eläkeliiton Someron yhdistys järjestää tänään iltapäivällä tilaisuuden kaupungintalolla. Valtuustosalissa kaupunginjohtaja Sami Suikkanen pitää tilannekatsauksen kaupungin tämän hetken polttavista teemoista.

Luvassa on myös kuvaelma Miina Sillanpään tyylistä vaikuttaa sekä siitä, miten hän eteni urallaan.

– Hän pyrki yhteistyöhön, jottei revitä kuilua eri ryhmittymien välille. Neuvottelu ja asioiden perustelu olivat avainasemassa, pohtii yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Tamminen Sillanpään politiikan tekoa.

Tammisen mielestä suomalaiset ovat laiskoja kansalaisvaikuttamisessa.

– Meidän tulisi olla rohkeampia mielipiteidemme ilmaisemisessa. Emme voi odottaa, että päättäjät näkevät kaikki epäkohdat. Meidän kannattaa tuoda ne esille.