Minna Nikkanen lopetti kilpaurheilun jamuutti takaisin Somerolle

0
Minna Nikkanen

Someron Esan Minna Nikkanen ilmoitti tällä viikolla Instagramissa , että ura on nyt loppu.

– Minulla oli tarkoitus jatkaa uraani vielä yhden vuoden ajan, mutta kuukausi sitten tein päätöksen lopettamisesta, Nikkanen kertoo.

– Pääsyy lopettamiselle olivat useat loukkaantumiset. Myös selkäkramppi on vaivannut pitkään ja sen myötä on tullut selkäperäisiä hermokipuja, jotka häiritsevät urheilun lisäksi ihan normaaliakin elämää. Ei saa nukutuksi ynnä muuta. Sitten tähän päälle nämä loukkaantumiset. Joka kerta toipumiseen menee kuukausia, kertoo Someron menestynein naisseiväshyppääjä.

Nikkanen jätti kilpakentät komean uran päätteeksi. Hän kilpaili junioreiden ja aikuisten arvokisoissa yhteensä yli 20 kertaa, voitti 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuden, oli 22-vuotiaiden EM-kisoissa hopealla sekä yleisen sarjan EM-halleissa neljäs ja kuudes.

Kalevan kisoista ja SM-halleista Nikkanen voitti 22 mestaruutta. SE-lukuja hän kohensi 16 kertaa ja taivutti parhaimmillaan hallissa 461 ja ulkoradoilla 460.

Päätettyään jättää kilpakentät, Minna Nikkanen hankki kodin Somerolta keskustan tuntumasta.

– Nyt on juuri muutto meneillään. Sain töitä Someron Keilahallista, jossa teen ihan kaikennäköisiä hommia, mitä siellä vaan on, iloinen, joskin flunssainen paluumuuttaja kertoo.

– Haluan nyt elää ihan peruselämää. Urheileminen on tähän asti täyttänyt elämäni niin täysin. Treenit oli kaksi kertaa päivässä ja siihen lisäksi kisat sekä valtava määrä matkustelua.

– Liikkua tietysti pitää, että pysyy terveenä. Mutta täytyy olla muitakin harrastuksia. Olen harrastanut esimerkiksi avantouintia ja sitä haluan nyt jatkaa. Välillä on tullut käytyä myös lavatansseissa, eli pitäisiköhän nyt opetella ihan kunnolla tanssimaan, Nikkanen miettii.

– Somero on tosi hyvä paikka harrastaa, hän tietää.

Seiväshypyn pariin Nikkasella ei ole kiire.

– Ehkä joskus kenties voisin ajatella valmentamista, mutta en ainakaan nyt. Se on yhtä lailla aikataulusidonnaista kuin urheileminenkin.

– Jos joku kokee, että hyötyisi tiedoistani, niin niitä voin kyllä tulevaisuudessa jakaa. Itse asiassa joidenkin urheilijoiden kanssa keskusteluja on jo käytykin.

Somerolaista junioritoimintaa hän ei ole ehtinyt kovin tarkasti seurata, mutta tietää, että perässätulijoita on kasvamassa. Valtakunnallisesti hän odottaa eniten menestystä Wilma Murrolta .

– Wilmassa on eniten potentiaalia.

Minna Nikkanen aloitti seiväshypyn nuorena Someron Esassa, jossa on pysynyt koko uransa.

– 11-vuotiaana aloin käydä kerran viikossa Turussa valmentajani Jarno Koivusen opissa. 15-vuotiaana yhteistyö tiivistyi ja on jatkunut tähän päivään saakka.

Minna Nikkanen on asunutkin huippu-urheilu-uransa ajan Turussa.

Huippu-urheilu on tuonut Nikkaselle huikeita kokemuksia, mutta jättänyt myös fyysisiä jälkiä.

– Kropassa on tapahtunut muutoksia, joiden uskon olevan pysyviä. Toivon, ettei kuitenkaan jäisi isompia vaivoja. Uskon, että osa kivuista jää pysyviksi, mutta osasta varmaan pääsen eroon. Ihan normaalia elämää kuitenkin pystyn elämään ja sitä nyt haluankin.