Näkeminen on eri kuin näkyminen

0
Kuva Timo Jakonen/TS

Jalankulkija kokee usein valheellista turvallisuudentuntua nähdessään lähestyvän auton valot tai ollessaan katuvalojen valokeilassa. Koska ympärillä tuntuu olevan riittävästi valoa, jalankulkija helposti luulee, että hänet havaitaan.
Tilanne on täysin erilainen auton ohjauspyörän takaa. Autoilijan mahdollisuudet havaita ilman heijastinta kulkeva jalankulkija ovat todella huonot riippumatta siitä, onko tieosuudella valaistus vai ei. Jalankulkija häviää helposti valojen tai mainosvalojen sekaan. Tumma vaatetus heikentää havaittavuutta entisestään.
Paras turvavaruste jalankulkijalle on heijastin, heijastinliivi tai viimeisimpänä uutuutena heijastavat olkaimet. Heijastimen ansiosta suojatielle pyrkivä jalankulkija havaitaan ajoissa ja autoilijalle jää tilaa ja aikaa väistää.
Autoilijan on hyvä muistaa, että hänkin on jalankulkija heti kun poistuu autosta. Jos autosta puhkeaa pimeällä rengas, on sen vaihtaminen vaarallista ilman heijastinta. Myös onnettomuuspaikalle saapumisen varalta autossa tulisi olla riittävästi heijastavia varusteita.