Perusturvan talousarvio huitelee runsaasti yli raamin

0
Terveyskeskuksen johtava lääkäri Teuvo Jokinen jää eläkkeelle tänään,. mutta jatkaa työterveyshuollon hoitamista vuoden loppuun lääkäripulan vuoksi.

Kaupungin perusturvan ensi vuoden talousarvio on 33,2 miljoonaa euroa. Se ylittää kaupunginhallituksen raamin 1,5 miljoonaa euroa. Lisää rahaa tullaan tarvitsemaan myös tänä vuonna.

Perusturvajohtaja Taru Nordlund kertoo kaupungin terveys- ja sosiaalitoimen menojen kasvaneen vauhdilla. Erityisesti lastensuojelun, mutta myös perhetyön ja kehitysvammatyön menot ovat olleet kasvussa. Suuntaus on valtakunnallinen.

Ensi vuonna kustannuksia lisää työterveyshuolto. Lääkäripulan vuoksi kaupunki lopettaa sen omana toimintana vuodenvaihteessa. Palvelulle etsitään kilpailutuksella uutta tekijää.

Kotihoitoon esitetään yhtä sairaanhoitajaa ja hoitajaa lisää.

Budjettiin lisättiin myös, että Tervaskannon palvelutalo on koko ensi vuoden kaupungin hoidossa. Alunperin Mehiläisen piti rakentaa palvelutalo ja sen olevan jo toiminnassa koko ensi vuoden. Asiasta tehty valitus on vielä hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Yksi säästökohde on yhteistyön päättäminen seurakunnan kanssa perheneuvonnassa, josta arvellaan saatavan noin 40 000 euron säästöt vuodessa. Kaupungin summa on kattanut noin 70 prosenttia henkilöstökuluista.

Kaupungin on hoidettava perheneuvonnan lakisääteiset tehtävät, kuten perheasioiden sovittelu. Se siirtyy vuoden alusta maakunnalliselle perheoikeuden yksikölle, jota hallinnoi Turun kaupunki.

Perheneuvontaa siirretään kaupungin omille sosiaalityöntekijöille. Tästä arvellaan olevan hyötyä myös lastensuojelutyöhön, jos perheille pystyttäisiin sosiaalitoimessa antamaan ohjausta ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi.

Perusturvalautakunnassa päätös ei syntynyt ilman äänestystä. Tuomo Kurkikangas (kok.) ehdotti, että perheneuvonnan summa säilytettäisiin budjetissa ja yhteistyötä jatkettaisiin seurakunnan kanssa. Samaa mieltä olivat puoluetoveri Leena Laurén ja perussuomalaisten edustaja Sari Salokoski.

Äänin 7–3 heidän esityksensä kaatui.

Somerolla perheneuvontaa on seurakunnan tiloissa antanut perheneuvoja.

Kirkkoherra Jaakko Knuutila arvioi perheneuvojalla olevan noin 50–60 asiakasta vuodessa. Yksi asiakas käy useampia kertoja neuvojan luona.

Knuutila sanoo, ettei kirkkoneuvosto eikä -valtuusto ole vielä keskustellut eikä tehnyt päätöstä perheneuvonnan jatkosta.

– On selvitettävä, millaista määrärahaa siihen voi laittaa eli millä laajuudella seurakunta voi pitää palvelua yllä, vai onko siihen lainkaan mahdollisuuksia. Kaupungin osuus 40 000 euroa on suuri summa seurakunnalle. Seurakunta tuskin jatkaa perheneuvontapalveluja nykyisessä laajuudessa, arvioi kirkkoherra keskeneräistä asiaa.

Seuraava kirkkoneuvoston kokous on 23. lokakuuta. Joulukuun 11. päivä kirkkovaltuusto päättää ensi vuoden budjetista.

Perusturvan budjettia käsittelee seuraavaksi kaupunginhallitus ja lopullisen päätöksen kaupungin ensi vuoden talousarviosta tekee kaupunginvaltuusto.