Pikku Enkelit matkalla Putkinotkoon

0
Teemu Lindgren ohjaa Pikku Enkeleitä.

Somero-lehti 12.9.1989

Enkeleitä, onko heitä? Jos sellaisia otuksia ei ole ennen tavannut, niin nykyään niitä voi nähdä ainakin Somerniemellä.

Viime perjantaina sai Somerniemellä päivänvalon lapsiteatteri Pikku Enkelit ry. Perustavaan kokoukseen Somerniemen seurakuntatalolle oli saapunut innokkaita 6-13-vuotiaita lapsia 19.

– Tavoitteena on, että lapset tekevät teatteria lasten ehdoilla aikuisille, kertoo Somerniemen lastesteatteri-idean isä Teemu Lindgren.

Hän tokaisee aurinkoiseen tapaansa, että idea lastenteatterista vaan kerran pompahti hänen päähänsä. Teemulle lankeaa siis kuin itsestään myös ryhmän ohjaus.

Lastenteatterilla on hieno tavoite: lasten itsetunnon kohottaminen ja rohkeammaksi tuleminen.

– Suomalaisilla on heikko itsetunto ja se saa alkunsa jo lapsena. Erilaisten harjoitusten avulla yritämme lapsiteatteriporukassa päästä kehnosta minäkuvasta. Me emme siis ainoastaan harjoittele näytelmää, vaan ilmaisemme itseämme monin eri tavoin, rohkaisemme, toteaa Teemu.

– Sehän on selvä, että jokainen ihminen jännittää joskus. Ihminen ei olisi elävä olento, jos hän ei koskaan jännittäisi. Mutta me yritämme voittaa pelkomme; niin että jokainen voisi jännittämättä sanoa edes oman nimensä. Eihän omaa nimeään tarvitse hävetä.

Putkinotko Pöökin torpalla

Lapsiteatteri tulee kokoontumaan kerran viikossa perjantaisin Somerniemen seurakuntatalolle. Se on avoin kaikille lapsille.

Ryhmän tavoitteena on harjoitella Joel Lehtosen näytelmä Putkinotko. Se esitetään ensi kesänä Pöökin torpalla.

– Siellä on oiva ympäristö ja kaikki tarvittava rekvisiitta Putkionotkolle.

– Putkinotko näytelmä on kova tavoite. Mutta meillä ei ole mitään menetettävää, enemminkin saatavaa. Me olemme rohkeita ja innostuneita.

Näytelmässä on 15 puheroolia ja lisäksi iso joukko muita osia.

– Vuorosanoja on joillakin melkoisesti, mutta lapsethan tunnetusti oppivat helposti ja nopeasti. Tarkoitus on, että harjoittelisimme kokoontumisissamme vuorosanat niin, ettei niitä tarvitsisi enää kotona niin paljon päntätä.

Lasten johtokunta

Lastenteatteriyhdistyksellä on myös oma johtokuntansa.

– Kun kerran lapset tekevät, niin he saavat myös päättää yhdistyksen asioista. Toki vanhempiakin tarvitaan tukemaan toimintaa, esimerkiksi kuljetuksissa.

Ennen virallisiin valintoihin siirtymistä ensimmäinen kokoontuminen aloitettiin tiputanssilla ja itsensä esittelemisellä. Intoa ja ääntä lapsilta löytyi.

Sitten siirryttiin yhdistyksen johtokunnan valitsemiseen. Aikuisilla olisi paljon opittavaa somerniemeläisiltä lapsilta. Puheenjohtajaa etsittäessä 19 lapsesta löytyi peräti viisi ehdokasta.

Lapset pääsivät kuitenkin yksimielisyyteen ja puheenjohtajan tehtäviä alkaa hoitaa Kimmo Leinonen. Sihteeriksi valittiin Mirva Levonmäki ja rahastonhoitajaksi Hannele Kärki. Lehdistösihteerin tehtäviin ryhtyy Taina Lemberg.

Johtokunnan jäseninä ovat Aija Laurila, Pekka Aaltonen, Jyrki Ahlbom, Hanna Harjula ja Anna-Mari Pentti.

Kun virallinen puoli saatiin käytyä läpi, jatkettiin pantomiimiharjoituksilla.

Teemu kertoi lapsille myös jo hieman Putkinotko-näytelmästä. Rolihahmot Juutas Käkriäinen ja Rosina jäivät lapsille mieliin kotiin viemisiksi ja enkeliuniin nähtäviksi.