Sadonkorjuun kiitosta, uutispuuroa ja diakonian syysmyyjäiset

0
Maanviljelijän puheenvuoron piti Anu Lankinen.

Sadonkorjuun kiitosjuhla alkoi perinteisellä jumalanpalveluksella, jossa oli runsaasti avustajia erilaisissa tehtävissä. Viljelijöiden rukouksissa kuultiin kiitoksen lisäksi huoli omasta ja toisten jaksamisesta sekä maatilojen taloudellisen tilanteen vakaudesta.

Kappalainen Lilli-Irmeli Hintsa , kirkkoherra Jaakko Knuutila ja kanttori Olli Salomäenpää toimittivat palveluksen. Viljami Morander soitti harmonikkaa.

Maanviljelijän puheenvuoron piti Anu Lankinen .

– Onko kaikki jo laarissa -kysymyksen voi kuulla usein syksyn aikana maanviljelijöiden keskuudessa.

– Syyssateet ovat tuoneet haastetta sadonkorjuuseen tänä vuonna, mutta syksyn sato on selvästi runsaampi kuin parin viime vuoden niukka sato.

– Vastoinkäymisiäkin on ollut syksyn aikana, esimerkiksi pelti on rutissut, lasia on korjattu ja rengasliikkeeseen on ollut asiaa. Monella saattaa olla sadonkorjuu kesken, korjaukset ja huollot vievät aikaa, mutta tänään on aika hengähtää ja kiittää; kaikesta huolimatta saamme tuottaa kotimaista ruokaa.

– Vaikka laskeminen ja matematiikka olisivat heikkoja, niin usko maanviljelyyn ja tulevaan satoon on viljelijällä oltava kymppi plus, Lankinen painotti.

– Potku turvasaappaalla savikokkareeseen on maanviljelijän rukous, että sato kypsyisi ja saataisiin korjattua. Pölyjen puistaminen housunpuntista illalla, kun kuormat on saatu kuivuriin, on Isä meidän -rukous. Pään tyynyyn painaminen raskaan päivän jälkeen ja syvä huokaus ovat viljelijän kiitos, hän totesi puheenvuorossaan.

Diakoni Katri Tuori toivotti kirkkoväen jumalanpalveluksen jälkeen tervetulleeksi seurakuntakeskukseen uutispuurolle ja diakonian syysmyyjäisiin.

– Keräämme varoja ja annamme taloudellista tukea joulun alla somerolaisille tarvitseville, Tuori muistutti ja kiitti tapahtuman järjestämisestä vapaaehtoisia ja lahjoittajia.

Diakonian syysmyyjäisiin oli jälleen kerran lahjoitettu runsaasti käsitöitä, leivonnaisia ja syksyn satoa niin puutarhasta kuin pelloiltakin.

Vapaaehtoiset olivat myös keränneet arpajaispalkintoja somerolaisista liikkeistä ja toimivat erilaisissa tehtävissä niin keittiöllä kuin myyntipöytien takana. MTK-Someron väki tarjosi uutispuuron.

Leena Kerko ja Mari Kuusinen kertoivat puuron olevan maittavaa.

– Olen eläkkeellä oleva maanviljelijä. Kun aloitimme 1959, viljely tapahtui etupäässä hevosvoimin ja käsityötä tehtiin valtavasti. Heinät niitettiin ja lapotettiin käsipelin. Noihin aikoihin tilallamme oli kymmenen lehmää, viljelimme ruista, kauraa ja heinää, muisteli Kerko.

– Toisesta syrjästä kun ajattelee, niin muistoja olisi todella paljon. Monta kertaa kysyin mieheltäni valmiin heinäkuorman päältä, että millä täältä pääsee alas. Suuri edistysaskel oli, kun heinät saatiin paaliin.

– Maanviljely on muuttunut ja koneellistunut vuosien varrella suunnattomasti, Kerko painotti.

Sadosta kiittämään ja diakoniaa tukemaan tulivat myös seurakunnan ulkoilu- ja lähimmäisystävät ja saattoapu. He mahdollistivat monen autettavansa pääsyn kirkkoon ja juhlaan. Seurakunta tuki kyytijärjestelyissä. Lähimmäisen päivä on Suomen Evankelisluterilaisen kirkon teemapäiviä. Tänä vuonna valtakunnallisesti vietetty päivä kohdennettiin ikäihmisiin.