Somerolle pronssia suunnistuksen SM-kisoissa viestissä ja sprintissä

0
Pronssinaiset Tiina Karvonen, Tiina Väre ja Johanna Luhtala.

Teksti Pekka Alitalo
Someron Esan pihkaniskakolmikko Tiina Karvonen, Johanna Luhtala ja Tiina Väre kiri pronssille SM-viestin D35-sarjassa Mynämäellä. Seuraavana päivänä Tiina Väre kiilasi vielä sarjassaan kolmanneksi Forssan keskustassa juostussa SM-sprintissä.
Menestys ei tullut yllätyksenä. Jo kolme vuotta sitten samainen naistrio ylsi palkintopallille Pohjanmaalla vastaavassa kilpailussa. Tänä vuonna viestejä isännöi Liedon Parma ja Mynämäen suunnistajat.
Ykkösosuudelta Tiina Karvonen juoksi vaihtoon kuudentena. Johanna Luhtala piti sijoituksen samana ja ankkurina Tiina Väre puristi joukkueen kolmanneksi.
– Oma suoritukseni oli ihan ok. Tiina ankkurina teki kovan suorituksen ja nosti meidät pronssille, luonnehti Johanna Luhtala.
– Suunnistukseni sujui hyvin. Näin matkalla ainoastaan yhden sarjamme suunnistajan. Ajattelin, että vauhtini ei riitä, mutta yllätyksekseni olin ohittanut myös pari muuta, iloitsi Tiina Väre.
Voiton korjasi Jämsän Retkiveikot ennen Rasti-Kurikkaa.
Lounais-Hämeen Rasti vastasi yhdessä Loimaan Jankon ja Punkalaitumen kunnon kanssa Forssan keskustassa järjestetystä SM-Sprinttikisasta, jossa torin ympäristössä lähes parituhatta pihkaniskaa ratkoi mestaruuksia. Toimihenkilöitä eri tehtävissä hääri yli kaksisataa.
Sprintissä matkat ovat lyhyitä ja rasteja on runsaasti. Kilpailu on nopeatempoinen, siinä koetellaan erityisesti keskittymistä, nopeaa päätöksentekoa ja ennakointia sekä oikeaa vauhdin sovittamista. Kisaa voidaan vaikeuttaa lisäksi järjestäjien pystyttämillä aidoilla, joiden ylittämisestä seuraa hylkäys.
D35-sarjassa, jossa Tiina Väre kilpaili, oli matka 2,9 kilometriä ja rasteja kaikkiaan 20.
– Reitin alkupuoli asuinalueella oli melko haastava. Siellä oli vaikeuttavia ylimääräisiä aitoja ja vaarana oli ajautua pussiin. Rastivälillä 13-14 tuli pieni herpaantuminen, kun ennakoidessa luin väärää rastiväliä ja annoin näin tasoitusta runsaan parikymmentä sekuntia, Väre summaa.
Väre putosi kolmannelta sijalta seitsemänneksi, mutta onnistui lopun tasaisella suorituksella nousemaan vielä kolmanneksi.
Samassa sarjassa Esan Tiina Karvonen oli kolmastoista ja Miia Juote kahdeskymmenes neljäs.

Tiina Väre vauhdissa.

Tuloksia: H35 3,2 km:
1) Timo Saarinen Valkeakosken Haka 12.35, 2) Kimmo Berg Espoon Akilles 12.44, 2) Hannu-Pekka Pukema Rajamäen Rykmentti 12.44 … 29) Mikko Kankare Someron Esa 19.35.
D35 2,9 km: 1) Inga Dambe Paimion Rasti LAT 13.00, 2) Tiina Haarlaa Helsingin Suunnistajat 13.52, 3) Tiina Väre Someron Esa 14.14 … 13) Tiina Karvonen Someron Esa 15.48 … 24) Miia Juote Someron Esa 19.59.
D35, (4,0+4,0+4,0): 1) Jämsän Retki-Veikot 1 1.11.19 (Tia Tarkiainen, Mia Taini 33.17, Merja Rantanen 27.47), 2) Rasti-Kurikka 1 1.16.30 (Satu Heittola, Sanna Palomäki 33.11, Henna Autio 31.22), 3) Someron Esa 1 1.20.08 (Tiina Karvonen, Johanna Luhtala 34.32, Tiina Väre 29.33).