Tärkeimmät askeleet

0

Turussa asuva ystäväni kohtasi ihmisen, johon rakastui. Suhteen alussa ystäväni ainoa ongelma oli se, että rakkauden kohde asui ”niin kaukana”. Kuunnellessani kertomusta mietin kaukaisia paikkoja maapallon toisella puolella. Hämmästykseni oli melkoinen kun kuulin kaukaisen paikan olevan Pori, jonne on matkaa Turusta noin 140 kilometriä. Matkan taittaa autolla kahdessa tunnissa.

Monessa minulle tutussa maailman suurkaupungissa, kuten vaikkapa Kairossa tai Bangkokissa saa olla iloinen, jos matkaan kaupunginosasta toiseen menee vain kaksi tuntia.

Samoihin aikoihin toinenkin ystäväni hehkutti rakastumistaan. Suomessa pääkaupunkiseudulla asuva nainen kohtasi Bangkokissa käydessään Kanadassa asuvan miehen. Rakkaus roihahti ja pariskunta suunnittelee yhteistä tulevaisuutta, aluksi etäsuhteena. Etäisyys ei ole heille ongelma.

Minulle tähdet ovat kaukana, ja maapallon toiselle puolelle on pitkä matka.

Jäin miettimään maailman rajoja. Tunnen ihmisiä, joille maailman rajat ovat oman kotipaikan rajat ja joillekin kotimaan rajat. Minulle ja suurimmalle osalle ystävistäni maailman rajat ovat maapallon rajat.

Onpa oma maailma iso tai pieni, tärkeintä on, että siinä on hyvä olla ja että elää itsensä näköistä elämää.

Paljon lainatun aforismin sanoin ”Tärkein matka, jonka ihminen voi tehdä, on mennä toista puolitiehen vastaan”. Vielä tärkeämpää on matka itseensä. Valitettavan usein tärkeimmät matkat jäävät tekemättä ja tärkeimmät askeleet ottamatta. Ja tärkeimmät sanat sanomatta.

Liian usein rakennamme mieleemme esteitä, jotka estävät tärkeimpien askelien ottamisen, tärkeimpien asioiden ajattelemisen ja tärkeimpien sanojen sanomisen. Kierrämme kehää, kuljemme ohi, jämähdämme paikoillemme, haikailemme menneitä, syytämme olosuhteita, kadehdimme muita. Ajelehdimme läpi elämän kuin kurssinsa kadottanut aavelaiva rannattomalla ulapalla.

Uskallus elää itsensä näköistä elämää vaikeuksista ja haasteista huolimatta ei tarkoita pelottomuutta, vaan rohkeutta tehdä se, mikä on tehtävä ja oikein, pelosta huolimatta.

Päivi Arvonen

toimittaja, valokuvaaja