Vuonna 2009: Räpsimisestä oivallukseen

0
Lassi Tuominen neuvoo Arja Kuulaa uuden kameran käytössä. Terhi Lindroos kuuntelee vieressä.

Somero-lehti 15.9.2009

Teksti Kira Kauppi
Ilmoittautuneiden suuresta määrästä huolimatta valokuvauskurssin aloituskerralle saapui vain alle kymmenen henkeä.
– Tällaista tää valokuvausporukka on, aina puolet puuttuu, kurssin opettajana toimiva Someron kamerakerhon puheenjohtaja Lassi Tuominen tuumaa.
Hän kertoo kurssin sisällöksi pääpiirteissään sen, että jokainen oppisi hallitsemaan omaa kameraansa ja tietäisi, mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon ennen kuvan ottamista. Valokuvan tulisi olla mahdollisimman valmis ennen laukaisimen painamista.
– Keskeisiä asioita on päästä sommittelusta oivallukseen ja löytää punainen piste.
Punaisella pisteellä Tuominen luultavimmin tarkoittaa harkintaa siitä, mikä kohde valokuvassa lopulta onkaan pääosassa.
Kurssilla on tarkoituksena myös katsoa yhdessä jokaisen ottamia kuvia. Se onkin yksi parhaista keinoista oppia valokuvaamisesta.
– Ainakin joka kolmas kerta kokoonnumme Kiiruun tilalle tai koulun auditorioon katsomaan kuvia. Paikalle tulee myös joku ulkopuolinen arvioija kamerakerhosta, Tuominen vinkkaa.
Uuden digi-järjestelmäkameran käyttöä olivat tulleet opettelemaan Arja Kuula ja Terhi Lindroos. Kuula halusi oppia kameransa käyttöä, kun taas Lindroos toivoi saavansa opastusta myös itse kuvan hahmottelusta.
– Haluaisin tietää enemmän myös sommittelusta sekä värien ja valon käytöstä, hän sanoo.
Toiveena oli myös, että kurssin jälkeen tietäisi paremmin minkälaisen uuden kameran haluaisi mahdollisesti hankkia. Tokaisipa joku, että olisi mukavaa, kun kehtaisi edes itse katsoa omia lomakuviaan.