Yllättävä Somero

0

Kaupungille on kehitetty uusi iskulause ”Yllättävä Somero”, jota todistaa heti perään ”koska juttu tääl onnistuu”. Keräsimme Muusani (vaimoni) kanssa yllätyksiä viiden Somero-vuoden ajalta.

Haimme vasta muuttaneina rullakaihtimien ja ulko-oven hyttysverhon toimittajaa. Soitto summan-mutikassa paikalliselle yrittäjälle sai aikaan ketjureaktion, jonka lopputuloksena meillä oli parissa päivässä kaikki verhot asennettuina ohjeineen. Paljeovi ja kaihdintuote ja Markku antoivat ensimakua positiivisista yllätyksistä.

Poikkesin R-kioskille ja istuin kahville raaputtamaan arpaa. Myyjätär kehui juuri myyntiin tullutta chilihodaria sellaiselle intohimolla niin kuin pitääkin. Olihan se syötävä, enkä katunut. Tiedättehän tunteen, kun poistuu jotain nautittuaan hyvällä päällä?

Kaupungintalon ovet ovat aina kiinni, kun kokoukset alkavat. Siisteydestä huolehtiva rouva käy kokouspäivinä avaamassa oven lukuisia kertoja summerin soitua. Yhtään kertaan en ole kuullut napinaa tai nähnyt nyrpeää ilmettä. Tiedättehän tunteen, kun on kiva joitakin ihmisiä jo lasiovenkin läpi tavata.

Remu ja Eino ovat teini-iän kynnyksellä olevia koulupoikia ja kahvikavereitani. Tutustuimme Facebookin kautta, kun Remua kavereineen kurmootettiin riehumisesta koulubussissa. Remu ilmoitti, että minä olin yksi niistä, pyydän anteeksi, ja että pyydän nyt lopettamaan tämän riepomisen. Esimerkillistä vastuunottoa. Eino hoiti Ruotsissa asuville tyttärenpojilleni äitinsä ja siskonsa kanssa mukavan ratsastushetken. Tiedättehän tunteen, kun joidenkin kanssa juttu aina luistaa.

Kesätorin isä Kai Linnilä otti vastaan tarinoineen kymmenen vieraanamme ollutta helsinkiläistä rouvaa toripäivänä. Tiedättehän tunteen, kun näkee luonnollisen karisman ja verbaalin taidokkuuden hurmaavan. Seuraavana torstaina Kai nukkui pois. Tiedätte sen tunteen.

Ketään emme Kaskiston kyläjuhlaan mennessä tunteneet, mutta kaikki olivat tuttuja kun Muusan kanssa pois lähdettiin. Varsinainen yllätys oli duo Tytti Pelkonen (hanuri ja laulu) ja Hannu Karvia (rummut). Tämä maratonin juoksijan, Sulkavan soutajan, tupakista nauttivan maatalouslomittajan repertuaari oli sitä luokkaa monipuolisuudeltaan, että suu jäi auki. Ja sitä kappaletta mitä Karvian Hannu ei ole soittanut ei ole vielä keksittykään. Tiedättehän tunteen, kun nostaa hattua jollekin itseään paremmin osaavalle.

Kappalaisemme Lilli pyysi minua pitämään itsenäisyyspäiväpuheen kirkkokahveilla Somerniemellä. Puhe muuttui pönöttämisen sijaan tarinoillani ohjaamaksi läheisyyden hetkeksi. Yhteiset tausta, karjalaisuus itkien ja nauraen, maalaisuus kasvualustana ja elo ”Suomen muotoisen pilven alla” saivat hetken painumaan lähtemättömästi mieleen. Tiedättehän tunteen, kun tuntee olevansa vieraanakin omiensa keskellä.

Someron terveyskeskus ja kirjasto eivät enää pysty yllättämään. Niissä on hyvä ja nopea palvelu joka kerta. Lääkäri Laila Koivaara koki aitoa tuskaa potilaiden puolesta, kun parin sairastapauksen johdosta piti siirtää ihmisten aikoja ihan ylihuomiselle asti. Tilasin lainaan yli kymmenen kirjaa, joissa jokaisessa oli vain yhden tarvitsemani kappaleen nuotit. Nämä kappaleet oli kirjastovirkailija merkinnyt liimalapuilla. Tiedättehän tunteen, kun on huomioitu ja pidetty huolta.

Tiikerikakku on intohimoni. Uimahallin kahviossa se osataan tarjoilla iloisella asenteella. Uinti ilman tiikerikakkua on kuin Gin tonic ilman giniä. Ruokavassa ostin tiikerikakkua koululuokalta. Pikkuneiti juoksi perääni, ja toi muhkean tiikerikakun palasen nätisti käärittynä, ja sanoi ”Saat tämän kaupan päällisiksi!” Tiedättehän tunteen, kun yllätetään iloisesti.

Katutansseissa edustin musiikkiteatteria sirkustirehtöörin sotisopa silintereineen päälläni. Kolme nuorta kysyi kohteliaasti, voisinko antaa nimikirjoituksen. ”Totta kai”, vastasin samalla, kun pieni narsisti sisälläni heräsi. Onhan se hienoa olla julkkis! Juuri kun olin alkamassa rustaamaan nimeäni käsivarteen, niin ensimmäinen pyysi: ”Kirjoitatko siihen, Arttu Wiskarin isä!” Tiedättehän tunteen, kun totaalinen hölmistyminen kääntyy hillittömäksi nauruksi.

Koska näitä yllätyksiä on, niin jatkan – yllätysyllätys – niiden esiintuomista silloin tällöin tällä palstalla. Palstatila asettaa rajoituksensa, mutta ei muistini, Muusan ja minun hyvä mieli ja hatunnostojen määrä yllättäjille. Liity seuraan!

Juha Wiskari

yrittäjä