Someron terveyskeskuksen johtava lääkäri Arja Lukka aloitti uudessa virassaan lokakuun ensimmäinen päivä. Hän on vielä hieman ymmyrkäisenä uudesta pestistään.

Vaati mietintäaikaa, ottaako virkaa edes vastaan.

– Peruslääkärikoulutukseen ei kuulu juurikaan hallintopuolta. Uutta opeteltavaa riittää. Teuvo lupasi, että hän on tukena; hänelle voi aina soittaa. Ja täytyyhän Teuvon eläkkeelle päästä, naurahtaa Lukka 36 vuotta lääkärinä toimineesta, Someron edellisestä johtavasta lääkäristä ja eläkkeelle siirtyneestä Teuvo Jokisesta.

Talo on Arja Lukalle tuttu, sillä hän aloitti Somerolla eurolääkärinä 2010 ja vakituiseksi lääkäriksi hänet pestattiin 2016.

– Olen utelias. Monta kysymystä on mielessä, jotka pitää ratkaista. Mutta sellaista elämä usein on: kysymysmerkkejä täynnä, toteaa lääkäri Lukka.

On laskettu, että työviikosta hallintopäiviä on kaksi ja lääkäripäiviä kolme. Käytännössä se on molempia töitä vuoronperään.

– Someron terveyskeskuksessa työntekijöiden mielipiteitä kysellään ja niillä on vaikutusta päätöksiin. Vertaistukea saa. Työntekijöillä on mahdollisuus kouluttautua työssään.

Lääkäripulaa helpotetaan kiirevastaanotolla

Someron terveyskeskuksessa on kaksi vakituista lääkäriä. Viittä virkaa hoidetaan sijaisten voimin. Lääkäripulasta on kärsitty kauan.

– Meillä on onneksi sijaisia, jotka ovat olleet mukana pitkään, selvittää Arja Lukka.

Jonot lääkärille kiireettömään hoitoon ovat 3–4 viikkoa. Lääkäripulaa ja asiakkaiden oloa helpottamaan on viritelty useampiakin keinoja.

Marraskuun alusta lähtien Someron terveyskeskuksen päivystysajat lyhenevät tunnilla, parilla. Samassa yhteydessä tehostetaan päivävastaanoton palveluja.

Sairaanhoitajien päivystysajat hieman lisääntyvät. Suunnitteilla on myös terveille aikuisille tehtävät verenpaineseurantojen ja injektioiden antojen osittainen siirto neuvolan terveydenhoitajien toteutettavaksi.

Jatkossa on tarkoitus kouluttaa sairaanhoitajia niin sanotuiksi reseptihoitajiksi, jolloin he voivat kirjoittaa muun muassa rokotteiden reseptejä suoraan itse.

Marraskuussa alkaa kiirevastaanottokokeilu, jolla koetetaan helpottaa päivystyksen ruuhkaa.

– Kiirevastaanotto on lääkärivastaanoton ja päivystyksen välimuoto, selvittää Lukka.

Hoitaja ohjaa sinne henkilöt, jotka eivät tarvitse välitöntä päivystyksellistä lääkärikäyntiä, mutta eivät pysty odottamaan vaivansa vuoksi normaalia vastaanottoaikaa.

– Kun tuntee, että jokin on vialla, niin kolme viikkoa on pitkä aika odotella lääkärille pääsyä.

Toimivat lähipalvelut

Lääkäri Arja Lukka pitää työskentelystä osastolla.

– Vuodeosastolla pystyy seuraamaan potilaan tilannetta pidemmän aikaa kuin lääkärin vastaanotolla on mahdollista. Näkee hoitojen vaikutukset ja pystyy reagoimaan tilanteeseen. Meillä on osastoilla osaavaa henkilökuntaa, joka taitaa työnsä.

Vuodeosasto omalla paikkakunnalla on tärkeä myös omaisille.

– On iso juttu, että pääsee käymään läheisen luona.

Kun Arja Lukka valmistui lääkäriksi, hän halusi töihin terveyskeskukseen, joka toimii ja antaa lähipalveluja kuntalaisille. Häntä kiinnosti työ, jossa perusterveydenhuollon eri osa-alueet: vastaanotot, röntgen, laboratorio, vuodeosasto ja muut yksiköt ovat yhteydessä toisiinsa.

– Täällä ne ovat kaikki kovassa käytössä. Niissä on asiantuntevat työntekijät. Toiminta on vielä kustannustehokasta, joten rahaakin säästyy.

– Voimme esimerkiksi kuvata murtumat ja hoitaa ne kontrolleineen täällä. Jos meillä ei olisi laboratoriota ja röntgeniä, pitäisi ajella Forssaan tai Saloon.

Keväällä Someron terveyskeskukseen saatiin ultraäänilaite. Radiologi käy kerran viikossa paikan päällä tekemässä tiettyjä tutkimuksia. Lisäksi noin kerran kuukaudessa käy kaksi ortopedia.

Ikä tuo sairauksia

Someron väestörakenne näkyy terveyskeskuksen vastaanotolla.

– Ikäihmisiä on paljon. Vanhetessa sairauksia alkaa tulla ja niitä on samalla henkilöllä useita. Monisairaita on paljon.

Lukka muistuttaa, että ennaltaehkäisevää terveydenhoitoakin on tarjolla.

– Aikaa voi tilata muun muassa terveystarkastuksiin ja verenpaineen seurantaan. Ennaltaehkäisy on niin paljon asiakkaasta itsestä kiinni.

– Meiltä on kysytty muun muassa painonhallintaryhmää. Se on suunnittelun alla.

Kouluterveydenhuollossa ja neuvoloissa tehdään myös ennaltaehkäisevää työtä.

Viiden lapsen äiti

Kotona Pöytyällä Arja Lukkaa odottaa mies ja viisi lasta. Pesueen nuorimmainen on yksivuotias ja vanhin yhdeksän.

Liki on turvaverkko.

– Lähellä ovat vanhempamme ja sisarukset, kertoo vuonna 1984 syntynyt Arja Lukka, jonka syntymäpitäjä on Rusko.

Työpäivän jälkeen Lukka rentoutuu perheen parissa sekä käsitöitä tehden. Liikuntaharrastus on etsinnässä.