Arskametalli laajensi ja rakensi ison hallin

0
Veljekset, toimitusjohtaja Janne Käkönen ja toimistopäällikkö Jari Käkönen hallin edustalla.
Vaaleat värit ja kirkkaat ledivalot luovat tilaan avaruutta. Seinäelementit toimitti TPE Turun Pelti ja Eristys Oy Somerolta.

Tässä vaiheessa vielä miltei tyhjillään kiiltävässä uudessa teollisuushallissa on hieno, miltei outo tunne. Täällä ei ole yhtään kaikua! Se tulee olemaan varmasti viihtyvyystekijä, kunhan tuotanto vuodenvaihteen jälkeen tiloissa käynnistyy. Kaiuttomuus johtuu kattoeristelevyjen rakenteellisista seikoista.
Arskametalli Oy alkoi rakentaa uutta hallia toukokuun puolivälin jälkeen. Toimitusjohtaja Janne Käkönen hakee puhelimestaan kuvan, jossa kaivinkone on juuri saapunut pihalle. Se oli 16.5.
Reilun 1 200 neliön kokoisen rakennuksen lopputarkastus on ensi viikolla ja valmistumista juhlistetaan piakkoin. Rakentaminen sujuu nykypäivänä nopeasti, eikä perään tarvitse paljon katsella.
– Minä olen käynyt rakennustyömaalla tätä ennen tasan kaksi kertaa. Mitä sitä suotta enempää, kun ammattilaiset hoitavat homman maaliin, toteaa toimistopäällikkö Jari Käkönen.

Arskan ja Mepun uusi
siilotyyppi näyttää tältä. Kartiopohjat tehdään
Mepulla ja itse siilo-osa
Somerolla.
Kuva on Erik Söderholmin omistamalta Kärkniemen kartanolta
Sauvon Karunasta.

Uusi tuotantohalli ja varasto
nousivat täysin uuteen paikkaan

Arskametallin uutta tehdasrakennusta ei pykätty vanhan jatkoksi. Entinen kiinteistökokonaisuus, noin 4 000 neliötä, on jo niin iso, että kannattaa jo tarkoin pohtia mahdollisia riskejä.
– Uuden ja vanhan kiinteistön välissä on nyt 50 metriä pihakenttää. Tehdaspaloja on ollut Arskankin historiassa, vuonna 1968 ja läheltä piti -tilanne 2013. Tehdaspaloja on ollut Somerolla muuallakin, ja niitä tosiaan pitää välttää. Vaikka vakuutus korvaisi kaiken muun, niin mikään ei korvaa sitä tunnetta, mikä oman perheen rakentamisen myötä häviää, kuvailee Arskametalli Oy:n toimitusjohtaja Janne Käkönen tuntojaan.
Uusi halli on kooltaan hieman yli 1 200 neliötä. Vapaata korkeutta on seitsemän metriä reunoilla ja harjan kohdalla yhdeksän. Ero on huomattava vanhaan halliin nähden – nykyisin rakennetaan korkeampaa tilaa kuin ennen.
– Toiseen reunaan hallia pystytetään täysautomaattinen levytyökeskus, joka ottaa itsenäisesti peltilevyn hyllystä, hakkaa ja purkaa eri asemiin.
Levytyökeskuksen lisäksi halliin sijoitetaan pyöreän viljasiilon profilointikone. Lisäksi hallissa tehdään osakokoonpanoja ja varastoitavaakin tavaraa rakennukseen mahtuu.
Pääurakoitsijana oli Ojarannan Rakennus Oy. Somerolaista osaamista käytettiin niin paljon kuin mahdollista. Sähkötyöt teki Sähkö-Lilja Oy, eristetyt seinäelementit hankittiin TPE Turun Pelti ja Eriste Oy:ltä sekä useita muita alihankkijoita maansiirtotöistä pellityksiin. Tontti hankittiin kaupungilta 2015.
Nurkassa on kaksikerroksinen erillinen rakennusosa, jonka alakerrassa on sosiaalitilat ja yläkerrassa keittiö sekä toimisto. Kaikki muu on samaa yhtenäistä hallitilaa.
Lämmityksestä huolehtii vastapäisissä nurkissa olevat Mepun pannut. Kahdella 125 kilowatin tehoisella lämmittimellä saadaan halliin helposti aikaiseksi 17–18 asteen lämpötila, mikä on tehdastyöhön hyvin passeli. Lämmittimet toimivat öljyllä, koska se niin paljon helpompaa kuin hakevarastojen kanssa pelaaminen.
Itseään isomman Mepun liiketoiminnan Arskametalli Oy, Janne ja Jari Käkönen osti 2016. Tehdas sijaitsee Yläneellä ja myös kaikki sieltä myytävät pyöreät siilot tehdään vastaisuudessa Somerolla, ja brändätään myyntiin Mepun omana tuotteena. Siilojen kartiopohjat tehdään kuitenkin Yläneellä.
– Siiloja menee hyvin – toivottavasti. Nyt kun viljaa tuli tänä syksynä hyvin, niin siilot ovat parhaillaan pullonkauloina maatiloilla. Kaikki paikat tulivat täyteen, Janne Käkönen huomauttaa.
– Työ on sesonkiluonteista ja päiviä pidennetään tarpeen mukaan. Kovin paljon ei ole tarvetta, sillä pihassa on aina tavaraa varastossa, josta sitä saadaan nopeasti toimitukseen. Vuodet eivät ole veljeksiä.
Rekrytointeja tarvitaan, mutta ei ihan heti.
– Lähdemme liikkeelle nykyisellä porukalla ja jatko katsotaan tilanteen mukaan. Mutta ihan varmasti työntekijöitä tarvitaan jossain vaiheessa lisää, arviolta yhdestä viiteen henkeä, Janne Käkönen laskeskelee.
Somerolla Arskametallilla on töissä 26 työntekijää ja Yläneellä 53. Kokoero on selkeä, mutta niin on liikevaihdonkin ero: Arskalla viime vuonna 4,6 miljoonaa ja Mepulla 11,2 miljoonaa euroa.